Energibranschen ska bli bättre på mångfald och jämställdhet

Gruppbild Qraftsamling

Ja, det är till och med en affärskritisk fråga, konstaterade Pernilla Winnhed, Svensk Energis vd, när hon inledde uppstarten för Qraftsamling – energibranschens årslånga förändringsprogram för att öka andelen kvinnliga chefer. 15 energiföretag är med på vagnen och har tagit ut 20 kvinnor som deltagare, eller ”adepter”. Företagen bidrar samtidigt med lika många mentorer.

Det var på ett av Mälarenergis styrelsemöten som styrelseledamoten Helena Berggren lade ett förslag på att lämna in en motion om att starta ett kvinnligt nätverk för chefer i branschen. På Svensk Energis stämma 2014 antogs förslaget och man bestämde att utveckla förslaget vidare i kompetensrådet.

Här ändrades inriktningen till att bli ett mentorsprogram för kvinnliga chefer. Den 17 mars ägde uppstartsmötet rum och mentorer och adepter träffades för första gången. Som värdföretag tillsammans med två andra energiföretag så har Mälarenergi rätt till att ha två adepter och två mentorer. De flesta andra har en adept respektive en mentor.

Ett spännande år med personlig utveckling

För att kvala in som adept ska man vara kvinna och ha en chefsställning som har potential att utvecklas. Mälarenergis adepter är Karin Ols, affärsområdeschef på Vatten och Lisa Granström, avdelningschef på Värme, Optimering & Analys. Som mentorer utsågs Eva Söderberg, affärsområdeschef Elhandel och Niklas Gunnar, affärsområdeschef Värme.

Under uppstartsträffen tyckte Lisa Granström så här om att vara adept;
– Jag tror det blir ett spännande år med personlig utveckling och utmaningar. Men också att vi kan bidra på ett reellt sätt för att öka andelen kvinnor i branschen – en viktig fråga för mig. Den här vägen får jag också ett värdefullt nätverk och personlig utveckling.

Viktigt att behålla talanger i branschen

Eva Söderberg tyckte det var väldigt kul att träffa sin adept från Skellefte Kraft. Adepten hade en önskan om att få en mentor som hade varit ledare som controller och sedan gått över som chef inom verksamheten. Där kvalade jag in klockrent, berättar Eva.

– Det som är viktigt att Mälarenergi tar en ledande roll här. Vi har inte råd att förlora bra talanger och resurser. Får vi bra utveckling här så gynnar det både jämställdhet och mångfald. Branschen har en större komplexitet idag än tidigare och erbjuder bra och roliga jobb med bredd och som kräver fingertoppskänsla.

Eva Söderberg är mentor i Qraftsamling
Eva Söderberg, chef affärsområde Elhandel, är en av Mälarenergis två mentorer i Qraftsamling.

– Att vara mentor känns mycket ansvarsfullt och jag önskar kunna bidra till min adepts utveckling på ett bra sätt. Det är viktigt att adepten med sina behov får stå i centrum och jag tycker att det ska bli roligt att dela med mig av mina erfarenheter. Jag började på dåvarande Västerås Energi och Vatten 1999 och har varit i energibranschen i 30 år.

– Jag har redan börjat att bonda med min adept och vi har pratat i telefon några gånger innan det första mötet den 17 mars, avslutar Eva.

Mälarenergi kommer att vara värdar för en av Qraftsamlings träffar den 15, 16 juni under temat motivation.