Kundreportage: Idrottsområdet som lyser med solkraft

Regnbågsfärger på belysningen under Rocklundas väggmonterade solpaneler.

Har du också sett belysningen på ytterväggen på ABB Arena Syd i Västerås och funderat vad det är? Då är du inte ensam! Här kommer svaret: Det är solpaneler med LED-belysning monterade bakom som kan lysa i regnbågens alla färger.

Att montera solpaneler på vägg är inte helt vanligt och Rocklunda fastigheter är de första i Sverige som har väggmonterade solceller med belysning bakom.
– Vi monterade våra första solpaneler på taket på omklädningsrummen vid Hakonplanen för att testa, men vi ville också uppmärksamma vår satsning på solpaneler och göra något speciellt på bandyarenans fasad, säger Björn Sandvall, teknisk chef på Rocklunda fastigheter.

Solpaneler med det lilla extra

Han berättar att belysningen bakom de väggmonterade panelerna ska lysa i de färger vars lag spelar. Så när VIK spelar lyser de gult, men är det bandy eller fotboll lyser VSK:s färger – grönt och vitt, spelar Rönnby Innebandy lyser det orange och så vidare.
– Tanken är också att de till exempel under rosabandet-månaden ska lysa rosa och när det är någon stor landskamp kan det lysa blått och gult. En dag utan matcher lyser de i regnbågens färger för att visa att Rocklunda är en plats där alla är välkomna, oavsett vem du är, varifrån du kommer och vem du håller i handen.

De har även solpaneler på läktartaken på ABB Arena Syd, alltså bandyarenan. Tillsammans uppgår alla Rocklundas solceller till en effekt på över 700 kWp. Eftersom panelerna sitter i olika lägen missar de inget solläge. Panelerna på väggen sitter exempelvis i bra söderläge utan skuggning.
– För maximal effekt ska solpaneler i Mellansverige ha en lutning på 43 grader. De här panelerna som är väggmonterade har ungefär 80 procent av det, berättar Håkan Lindberg på El av Sol Nordic, som är samarbetspartner med oss på Mälarenergi. Det är de som har hjälpt till att planera och monterat solpanelerna på ABB Arena Syd, Nya innebandyhallen och Friskis och Svettis. Även Energitjänster hos oss på Mälarenergi har varit med och planerat för solpanelerna på innebandyarenan.

Väggmonterade solpaneler på Rocklunda. Anton Bergvall - El av Sol Nordic, Björn Sandvall - Rocklunda Fastigheter, och Håkan Lindberg - El av Sol Nordic.
Anton Bergvall – El av Sol Nordic, Björn Sandvall – Rocklunda Fastigheter, och Håkan Lindberg – El av Sol Nordic. Foto: Johanna Enbäck

Solkraft till en tredjedel av områdets behov

Rocklundas solanläggningar är så pass nymonterade att man inte har sett full effekt än. Men under en solig sommardag räknar man med att solpanelerna ska kunna täcka en tredjedel av Rocklundas totala elbehov. Samarbetet mellan alla tre parter för att få solpanelerna på plats gör alltså mycket för Rocklundas klimatpåverkan. El av Sol Nordic har alltså monterat alla solpaneler och hjälpt till att hitta speciallösningar. De har sett till att anläggningarna är rätt dimensionerade eftersom man inte vill överstiga 254 kWp.
– Har man en installerad effekt på 255 kW eller mer får man betala full energiskatt och eftersom det finns ett komplext regelverk som i sig är underligt så vill man undvika det, säger Håkan.

Under sommarmånaderna kommer områdets solceller producera som mest el. Vilket passar perfekt eftersom isträningarna är i full gång från mitten av juli i både ABB Arena Nord och Syd. Det krävs nämligen en hel del el för att hålla igång kylmaskinerna som kyler och håller isarna bra under de varma månaderna.
Som en annan del av sin energieffektivisering håller de på och byter ut all belysning till LED-lampor. Hittills har man bytt ut belysningen i ABB Arena Nord och Syd och på Hakonplan. Bara i bandy-hallen har man genom att byta belysning sparat in 400 000 kWh per år.

En del av ett stort hållbarhetsarbete

Men det är inte bara solpaneler och göra egen el som finns i hållbarhetsarbetet. De ser även över hela områdets växtlighet.
– Våra stora gräsmatteytor är ett problem ur hållbarhetssynpunkt eftersom de är så artfattiga. Vi kompenserar det genom att arbeta extra intensivt med de övriga grön- och skogsytorna som finns. Det handlar bland annat om att träd och buskar klipps och gallras på rätt sätt och att det finns ängsblommor planterade, säger Björn.

De har även satt upp fågel- och fladdermusholkar. Allt för att gynna den biologiska mångfalden på området.
Björn berättar vidare att de har arbetat väldigt fokuserat med energieffektivisering sedan 2015 och har trots ökad uthyrning, nya byggnader (idrottens hus och stallet) och längre issäsonger lyckats halvera mängden köpt fjärrvärme. Under denna resa har de dock insett att enbart energieffektivisering inte räcker längre.
– I och med all publicerad forskning om den globala uppvärmningen och hur bråttom det är så måste vi ta vårt ansvar och arbeta bredare i våra åtgärder och istället förändra vårt totala klimatavtryck om vi vill kunna göra skillnad. Vi har väldigt många besökare, mer än 2 miljoner varje år. Kan vi påverka några av dem att göra lite smartare val för klimatet i sina liv så är vi glada och nöjda med det. Solcellerna och framförallt belysningen är en bra inkörsport som gör många nyfikna, säger Björn.

 

Fotnot 1: Kvällsbilden på solpanelerna när de lyser i regnbågsfärger är fotad av Daniel Ingdahl, Rocklunda Fastigheter.

Fotnot 2: Rocklunda fastigheter är en av Mälarenergis kunder och El av Sol Nordic AB är samarbetspartners med Mälarenergi.