Vad är ett riktigt bra elavtal?

Så hittar du ett riktigt bra elavtal!

Vad är viktigt för dig för att ett elavtal ska räknas som ett bra elavtal? Är priset viktigast eller är det miljön du tänker mest på. Vi hjälper dig att reda ut vad som är ett riktigt bra elavtal!

Ett bra elavtal med förnybara energikällor

En superaktuell fråga är hur vi kan hjälpas åt att ta hand om vår miljö – att vi har ett hållbart tänk även när det kommer till att välja energikällor. När det handlar om el och elavtal är det bra att se över att elen kommer från vattenkraft, vindkraft eller solenergi.
– Ju fler som väljer elavtal med el från en förnybar energikälla desto mer investeringar behöver göras i utvecklingen och framtagandet av förnybara energikällor. Därför har vi som krav på Mälarenergi att sälja den mesta av vår el från vatten-, vind- eller solkraft, säger David Holmström, controller på Mälarenergi Elhandel.

Ett bra elavtal med bra pris

Ett bra elavtal och ett bra elpris vill nog alla ha. För vissa som är mer priskänsliga är det ännu viktigare. Då är det lätt att falla för lockpriser och inte helt ärliga försäljningsmetoder. Det är alltså väldigt viktigt att du vet vad du ska titta på när du jämför olika elavtal och priser.
– Att jämföra priser mellan olika elhandelsföretag kan vara lite knepigt om man inte riktigt vet vad man ska titta på. De två delarna som ingår i priset för elen är priset per kWh (kilowattimme) och en fast avgift – månadsavgift eller årsavgift, säger David.
Olika elhandelsföretag fördelar dessa två kostnader olika. Där vissa företag säger att de har mycket lägre pris per kWh, men de kan då istället ha en högre fast avgift. Andra väljer att ligga lite högre på priset per kWh och kan då istället ha en lägre fast avgift. Det du bör göra är att jämföra båda dessa priser.

Jämför elpriser på rätt sätt

På Internet finns flera olika jämförelsesajter. Vissa av dessa bakar ihop priset för kWh och priset för den fasta avgiften till ett sammanslaget pris per kWh. Detta kan ibland bli lite tokigt.
– Knappar du in fel antal kWh som du använder per år så kan priset se väldigt högt ut när du sedan ska göra jämförelsen, därför är det viktigt att få alla parametrar rätt och titta på vad som ingår i priset, säger David och fortsätter:
– Om någon har en kampanj kan jämförelsepriset slå väldigt fel och se ut som det är mycket bättre fast det i själva verket inte är det.

Vill du har fler tips om vad du ska titta på när du väljer elavtal?
Läs mer på vår Kunskapsbank!

Alla elhandelsföretag är skyldiga att visa ett så kallat jämförpris, där den fasta avgiften är utslagen på olika förbrukningar, vilket gör det enklare för dig som kund att göra en helhetsbedömning. Du har även rätt att få se dessa delar specificerade innan du tecknar ett elavtal. Det är också viktigt att kolla så det inte tillkommer några dolda kostnader så du vet vad den faktiska kostnaden per månad blir.