Invigning av solelsanläggning på BRF Västerängen

Invigning av solelsanläggning på BRF Västerängen

Den 12 oktober mellan kl. 10-14 är det dags för invigning av Västerås största takmonterade solelsanläggning på BRF Västerängen på Bäckby. Den stora solelsanläggningen är byggd för 544 kWp. kWp betyder kilowattpeak och säger att anläggningen är byggd för detta maxvärde vid optimala förhållanden

BRF Västerängen är en av Västerås största bostadsrättsföreningar. Här finns 425 lägenheter fördelat på 34 hus. Föreningen har sedan länge ett medvetet fokus på miljön. Bland annat har man bytt all utebelysning och trappbelysning till LED-lampor, renoverat fjärrvärmesystemet och installerat treglasfönster. Föreningen har också sänkt sina energikostnader ytterligare genom ett komfortavtal med Mälarenergi.

Den 12 oktober är det dags för invigning. Solcellsinstallationen innebär ett ännu större fokus på hållbara energikällor för BRF Västerängen.

– Vi har en stor medvetenhet kring miljö och vi är jätteglada att vi nu kan inviga vår stora satsning på solel. Rent ekonomiskt innebär solel också en god affär för oss. Vi har en god ekonomi i föreningen och har själva kunnat finansiera investeringen. Tack vare att vi också beviljades investeringsstöd för solceller från Länsstyrelsen, ger satsningen vinst redan från dag ett, säger Hans Eklundh, ordförande för BRF Västerängen.

Invigning av solelsanläggning som omfattar 2 200 solpaneler på 17 tak

Solelsanläggningen på BRF Västerängen är den största för en bostadsrättsförening i hela Mellansverige. Under 13 veckor pågick tak- mark- och elarbeten.  Nu finns 2 200 solpaneler installerade på 17 av föreningens 34 hustak. Anläggningen har sedan i maj 2019 producerat så mycket som 350 000 kWh. På bilden nedanför kan du se hur mycket 1 kWh räcker till.

Så mycket räcker 1 kWh till
Så mycket räcker en kWh till

I samband med solcellsinstallationen bytte föreningen också fördelningscentralerna i föreningen. De nya fördelningscentralerna innebär dels att föreningen klarar förutsättningarna för solelsanläggningen men innebär också en mer funktionell och framtidsinriktad lösning. En lösning som innebär att föreningen nu är väl förberedd för en kommande utbyggnad av laddboxar för elbilar och laddhybrider.

– Vi tycker självklart att det är jätteroligt att en av Västerås största bostadsrättsföreningar gör en satsning i den här storleken. Vi har lång erfarenhet av att hjälpa våra kunder att skapa hållbara, långsiktiga energilösningar, som till exempel solel och laddplatser, säger Johan Andersson, tf avdelningschef på Mälarenergi Energitjänster.

Mälarenergi ansvarade tillsammans med Elektrikern för installationen.  Bägge företagen deltar i invigningen av solelsanläggningen på BRF Västerängen. och berättar mer om arbetet med installationen. Besökarna får också tillfälle att titta närmare på solelsanläggning, undercentraler, paneler och annan utrustning.