Plocka skräp – för både miljön och hälsan

Plocka skräp - för miljön och hälsan

JoggaRen(t) – eventet där du kombinerar motion och att plocka skräp. Hållbarhet ur flera perspektiv och en trend som vi gärna vill hänga med på. Vårt första event hölls en junikväll i Nacka.

Onsdagen den 12 juni hölls vårt första JoggaRen(t)-event. En liten men tapper skara hade trotsat det befarade regnet och hittat till Finntorp torg för att lyssna på Josefin Forsell och sedan bege sig ut och plocka skräp.
– Vi gör det här för att skapa medvetenhet kring nedskräpning. Vi på Mälarenergi tycker hållbarhet är en väldigt viktigt därför har vi dragit igång JoggaRen(t), säger Frances Hendén, projektledare på Mälarenergi Elhandel i Nacka.
Just det här eventet hölls tillsammans med Nacka Energi.

Lite skräp = mindre nedskräpning

Josefin Forsell som är hållbarhetschef på företaget Sigholm Tech pratade om skräpets påverkan på naturen. Hon berättade om hur mycket skräp vi faktiskt använder i Sverige.
– IVL Svenska miljöinstitutet har gjort en studie där de uppskattar att vi i Sverige varje år förbrukar en halv till en miljard engångsartiklar, det är ganska mycket.
Det kan vara allt från pappmuggen med kaffe eller salladsbyttan du köper med dig till lunch.

Josefin Forsell höll föredrag om skräp och skräpets påverkan under vårt event JoggaRen(t) i Nacka 12 juni.
Josefin Forsell höll föredrag om skräp och skräpets påverkan under vårt event JoggaRen(t) i Nacka.

Hon fortsätter berätta att om vi sorterar skräpet ordentligt kan vi inom energibranschen använda skräpet på ett bra sätt – genom att utvinna energi så som värme och el. Men ofta hamnar skräpet fel på gator, torg och i naturen.
– Minskar vi uppkomsten av skräp minskar vi risken för nedskräpning, säger Josefin.
Hon menar att det är viktigt att tänka efter före. Att vi alla behöver fundera över vad man verkligen behöver och att det finns smarta sätt att undvika onödiga engångsartiklar. Till exempel genom att ha med sig en egen vattenflaska att fylla på med kranvatten eller egna påsar när man åker och handlar.

Plocka skräp – både kul och bra

Under skräpplockningen som pågick under 30 minuter i Finntorp i Nacka samlade deltagarna in massor av skräp.

Det blev många påsar fulla av skräp under JoggaRen(t) i Nacka.
Det blev många påsar fulla av skräp under JoggaRen(t) i Nacka.

– Det är kul att se att folk engagerar sig och kommer och vill hjälpa till att städa i naturen, säger Frances.
Hon hoppas att ännu fler ska ansluta när det är dags för nästa JoggaRen(t).
– Vi behöver alla hjälpas åt att göra naturen ren och det här är ett perfekt tillfälle att samlas och ha trevligt samtidigt som man gör en god gärning för miljön och för den egna hälsan.

 

Mälarenergi Elhandel tillsammans med Nacka Energi och Sigholm anordnade eventet JoggaRen(t) i Nacka. Deltagarna delades in i grupper, där vissa valde att gå och vissa sprang.