Välkomna till invigningen av faunapassagen vid Turbinhuset i Västerås

På tisdag den 18 juni klockan 15.30 inviger vi Västerås nya träffpunkt – faunapassagen vid Mälarenergis vattenkraftstation Turbinhuset i Svartån. Mitt i hjärtat av Västerås. En plats där alla får möjlighet att se fiskarna vandra och samtidigt kan uppleva den fina kulturmiljön kring Turbinhuset och Slottet.

Välkommen till invigningen av faunapassagen

Plats: Erik Hahrs Gata, Västerås
Tid: Den 18 juni klockan 15.30. Vi bjuder på fiskmingel, happening och officiell invigningsceremoni. Mälarenergis kraftstation Turbinhuset kommer också att vara öppen.
Faunapassagen invigs av Minoo Akhtarzand, Landshövding i Västmanlands län och Staffan Jansson, styrelseordförande för Mälarenergi samt Anna Thunell, ordförande för Tekniska nämnden Västerås stad.

Varmt Välkommen!

Här kan du se de sista förberedelserna – att möblera botten i passagen

Stort intresse från Västeråsarna

Intresset för faunapassagen har varit stort under byggtiden. Många Västeråsare har följt bygget som pågått mitt i centrala Västerås. Faunapassagen innebär att fiskarna nu kan ta sig förbi det första vandringshindret i Svartån och öppnar vägen för upp i Svartån. Men planerna i Svartån är större än så, 2020 kommer ytterligare en faunapassage vara klar vid Falkenbergska kvarnen. Bygget av den passagen innebär att vandringsfisk och andra vattenlevande djur kan ta sig vidare ända upp till Åkesta/Forsby.

Faunapassagen vid Turbinbron

Att bygga en faunapassage i stadsmiljö, mitt i en känslig kulturmiljö, kräver stor hänsyn till omgivningen och har varit ett komplicerat projekt på så vis. Passagen är cirka 180 meter lång och i samband med bygget har även Svartåns murar på den sida som vetter mot Västerås stadshus renoverats. Projektet visar att det går att bygga en faunapassage i stadsmiljö med intressen som rör miljö, energi och kulturmiljö i samspel.

Läs mer om hur arbetet med att bygga faunapassagen gick till här: Snart kan fiskarna vandra upp för Svartån

EU-projektet LIFE IP Rich Waters

Faunapassagen byggs inom ramen för EU-projektet LIFE IP Rich Waters, ett EU-finansierat projekt som bland annat genomförs i Västmanlands län. Projektet tar sig an de allvarligaste miljöproblemen i våra gemensamma vatten.