Miljövänlig biltvätt

Biltvätt

Vi går mot ljusare tider och då vill vi förstås att våra bilar ska bli rena och skina i solen. Men är du miljövänlig när du tvättar bilen? Om du gör det på en asfalterad eller stenlagd mark rinner det smutsiga vattnet, som kan innehålla kemikalier som är skadliga för miljön, helt orenat ner i närmaste gatubrunn. Då vattnet från brunnarna inte är kopplade till något reningsverk hamnar det orenade vattnet i Mälaren, samma sjö som vi tar vårt dricksvatten från.

Det bästa sättet att skona miljön och vårt gemen samma vatten är att tvätta bilen på en biltvättanläggning eller i en Gör-det-själv-hall. Vid dessa anlägg­ningar renas tvättvattnet innan det släpps ut. Många biltvättar återvinner dessutom tvättvattnet, vilket gör att både förbrukningen av vattnet och kemikalier minskar.

Om du ändå väljer att tvätta bilen hemma är det bättre att göra det på en yta som suger upp vattnet, till exempel grus eller gräs. Det är då extra viktigt att använda miljömärkta produkter som är biologiskt nedbrytbara. I dagsläget finns det spolarvätska, avfettningsmedel och bilschampo som är märkta med Svanen. Om du behöver använda rostborttagningsmedel är medel med syra miljömässigt bättre än de lösningsmedelsbaserade.