Så spar du pengar genom att skaffa rätt elavtal

Skaffa rätt elavtal med hjälp av våra rekommendationer.

Att veta vilket elavtal man ska teckna är inte alltid helt lätt och de flesta vill bara att elen ska fungera. Så vad ska du tänka på när du tecknar ditt elavtal, och vad passar just dig – din förbrukning och din ekonomi?

Självklart ska man alltid utgå från sin egen ekonomi, hur mycket koll man behöver ha och vilka svängningar på fakturan man klarar av. Det är ju högst individuellt vad man gillar och hur ens egen ekonomi ser ut. Låt våra rekommendationer vara generella riktlinjer när du tecknar ditt elavtal.

Ensamhushåll – bor du ensam och inte så stort?

Bor du i en mindre lägenhet antingen ensam eller med max två personer är elanvändningen för hushållet antagligen ganska låg och även jämn över året. Det förutsatt att det inte finns eldrivna maskiner i hemmet som drar mycket el – exempelvis en AC som står på stora delar av sommaren. När man inte använder så mycket el är elavtal med rörligt pris ett bra alternativ. Även om elpriset rör sig lite blir det inte så märkbart på fakturan. Du kan få lite lägre kostnad för elen när priserna är riktigt låga, men bör även vara medveten att elpriserna kan bli lite högre under exempelvis vintermånaderna.

Mellanhushåll – är ni två med medelstort boende?

Bor ni två eller möjligtvis tre personer i en medelstor lägenhet är elavtal med rörligt pris ett bra alternativ. Självklart är det alltid bra att se till sin egen ekonomi om man klarar av de svängningar som kan ske på elmarknaden. Har man lite högre elanvändning kan det då vara bra att säkra sitt elpris under i alla fall vintern – då elpriserna ofta går upp. Många elhandelsföretag erbjuder sina kunder att binda priset under just vintermånaderna. Hos oss kan du som har ett rörligt elavtal teckna ett fast elpris avtal i fyra månader under vintern från 1 december till 31 mars – en så kallad vinterprissäkring.

Storhushåll – för er som bor i hus med tonårsbarn

Här hamnar vi lite mitt emellan ett mellanstort hushåll och ett större hushåll. Kanske har ni villa med fjärrvärme? Att bo i hus med tonårsbarn kan vara en utmaning på många sätt. Städa rum, inte duscha en halv evighet eller ladda mobil, dator och läsplatta som används dygnet runt. Här är vår rekommendation ett elavtal med fast pris. Går det mer el från en månad till en annan så behöver ni i alla fall inte tänka på hur elpriserna rör sig. Just i skrivande stund är de längre elavtalen på tre till fem år de mest fördelaktiga, och har varit under stora delar av 2019. Men det kanske även kan vara läge att i alla fall binda sig under ett år för att veta ungefär vad elfakturan hamnar på.

Ännu större hushåll – bor ni i eluppvärmd villa och förbrukar mer än 15.000 kWh/år

För er som bor större och har eluppvärmd villa rekommenderar vi att binda sitt avtal i tre eller fem år. I och med att man har en större förbrukning kan det blir större svängningar, men binder man sitt elavtal får en mer stabil elräkning. Man använder även mer el under vintern då det är kallt och det går åt betydligt mer el för att värma huset – det är även under dessa perioder som elpriset kan bli högre. Här kan det även vara läge att skaffa vår tilläggstjänst Utjämnad betalning – då får man betala samma summa varje månad enligt en beräkning på den förbrukning du haft föregående år.

Energispartips!

Vill ni bli bättre på att spara på elen kan ni läsa våra 17 tips för att bli elsmart!