17 energispartips – så blir du energismart!

Av Mälarenergi AB 19 februari,2019 i , , ,

Genom energieffektivisering sparar du på elen och bidrar till bättre klimat.

Att spara på elen är både bra för miljön och plånboken. Men hur gör man för att dra ner på sin elanvändning och bli energismart. Vi har 17 smarta energispartips som hjälper dig att spara på elen!

Att spara på energin hemma och på så sätt sänka sina elkostnader behöver inte vara speciellt svårt. Det finns såklart massor av saker du kan göra, men vi har listat några enkla energispartips för dig att komma igång med.
För fler tips och info om energi – besök vår Kunskapsbank!

17 energispartips – bli energismart

1. Täta dragiga fönster och dörrar. Vädra snabbt med tvärdrag.

2. Anslut extravärme, motorvärmare och dekorationsbelysning till timers.

3. Slå av standby-knapparna på dina apparater. Ett hem med många elektriska apparater kan spara mellan 500 och 1000 kr per år bara genom att stänga av och inte använda stand-by funktionen.

4. Släck lampor i de rum där ingen är.

5. Byt till led-lampor och spara pengar. En led-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa.

6. Ställ inte möbler för nära elementen, då får värmen svårt att nå rummet.

7. Det finns ett direkt samband mellan tv-skärmens storlek och energianvändning då tv:n är på. Energianvändningen kan tredubblas om du byter ut en 28 tums bildrörs- tv till en större 42 tums plasma tv.

8. Duscha kortare tid. Om alla i en familj på fyra personer duschar tre minuter istället för sex minuter om dagen, sparar de cirka 1000 kr/år beroende på el- och vattenpriser.

9. Tvätta bara om tvättmaskinen är full. Välj även en lägre temperatur och utnyttja sparprogram.

10. Torka din tvätt på en tvättlina eller en torkställning. Om du vill torka på dem på annat sätt så tumla hellre dina kläder istället för att torka dem i torkskåp. Om du använder torkskåp så centrifugera så mycket som möjligt. För varje liter vatten som tas bort med centrifugering i stället för eldrivet torkskåp kan du spara ca 200-300 kWh/år.

11. Kolla energimärkningen när du köper nya elapparater. Det lönar sig oftast att investera i de energisnåla alternativen.

12. Håll rätt temperatur i kyl och frys (Frys – 18°, kyl +6°, sval +12°) För varje grad kallare ökar energianvändning med 5 %. Tänk på att placera dem så att luften kan cirkulera runt om. Frosta även av dem minst en gång om året och rengör baksidan regelbundet så att dörrar och lock sluter tätt.

13. Låt varm mat svalna innan du ställer in den i kylskåpet. Låt fryst mat tina i kylskåpet.

14. En mikrovågsugn är ett energisnålt alternativ vid uppvärmning.

15. Använd vattenkokare till mindre mängder vatten. Koka gärna upp pastavatten i vattenkokaren. Använd lock på kastrullerna och utnyttja eftervärmen.

16. Kör bara diskmaskinen när den är full och använd kortast möjliga program.

17. Kör bara köksfläkten när det behövs.

Smarta energispartips för ditt hem.

Genom energieffektivisering sparar du på elen och bidrar till bättre klimat.

Vill du få fler energispartips?

Vill du ha fler tips och trix hur du kan få ner din elförbrukning? Ring vårt Kundcenter på telefonnummer 021-39 50 50 och prata med någon av våra energirådgivare!
Vill du lära dig mer om energi eller elmarknaden besök vår Kunskapsbank!

Mälarenergi AB

Mälarenergi AB

Mälarenergi är ett lokalt infraservicebolag. Våra produkter och tjänster utgör kärnan i flera viktiga samhällsfunktioner. Tillsammans med andra samhällsbyggare utvecklar vi och tar ansvar för det samhälle vi alla delar.
Mälarenergi AB