10 energispartips – så blir du energismart!

Att spara på elen är både bra för miljön och plånboken. Men hur gör man för att dra ner på sin elanvändning och bli energismart. Vi har 10 smarta energispartips som hjälper dig att spara på elen!

Att spara på energin hemma och på så sätt sänka sina elkostnader behöver inte vara speciellt svårt. Det finns såklart massor av saker du kan göra, men vi har listat några enkla energispartips för dig att komma igång med.
För ännu fler tips hur du kan spara på elen – besök vår Kunskapsbank!

10 energispartips – bli energismart

1. Täta dragiga fönster och dörrar. Vädra snabbt med tvärdrag.

2. Anslut extravärme, motorvärmare och dekorationsbelysning till timers.

3. Slå av standby-knapparna på dina apparater. Ett hem med många elektriska apparater kan spara mellan 500 och 1000 kr per år bara genom att stänga av och inte använda stand-by funktionen.

4. Släck lampor i de rum där ingen är.

5. Byt till led-lampor och spara pengar. En led-lampa förbrukar 80 procent mindre el och håller 20 gånger längre tid än en vanlig glödlampa.

6. Ställ inte möbler för nära elementen, då får värmen svårt att nå rummet.

7. Det finns ett direkt samband mellan tv-skärmens storlek och energianvändning då tv:n är på.

8. Duscha kortare tid. Om alla i en familj på fyra personer duschar tre minuter istället för sex minuter om dagen, sparar de cirka 1000 kr/år beroende på el- och vattenpriser. Byt också gärna till snålspolande blandare och duschmunstycken.

9. Tvätta bara om tvättmaskinen är full. Välj även en lägre temperatur och utnyttja sparprogram.

10. Torka din tvätt på en tvättlina eller en torkställning. Vill du torka dem på annat sätt så tumla hellre dina kläder istället för att torka dem i torkskåp. Väljer du att använda torkskåp så centrifugera först så mycket som möjligt.

Smarta energispartips för ditt hem.
Genom energieffektivisering sparar du på elen och bidrar till bättre klimat.

Vill du få fler energispartips?

Vill du ha fler tips och trix hur du kan få ner din elförbrukning? Ring vårt Kundcenter på telefonnummer 021-39 50 50 och prata med någon av våra energirådgivare!
Vill du lära dig mer om energi eller elmarknaden besök vår Kunskapsbank!