Höj energin med julkonserten A Brodway Christmas

Passa på att se A Brodway Christmas till rabatterat pris. Det är en sprakande julkonsert med internationella stjärnor från Broadway och West End, Västerås Sinfonietta och Västerås kammarkör.

Se A Brodway Christmas med 25 % rabatt

ABorodway Christmas Västerås Sinfonietta
Se A Broadway Christmas med 25 % rabatt – en sprakande julkonsert med Västerås Sinfonietta, internationella stjärnor från Broadway och West End och Västerås kammarkör.

Nu den 12 eller 13 december har du som är kund hos Mälarenergi möjlighet att se A Brodway Christmas med 25 % rabatt på biljetten i Västerås konserthus. Ordinarie biljettpris är 495 kr. För att boka din biljett till rabatterat pris ska du logga in med Mobilt bankID på Mitt Mälarenergi. Du kan max köpa 2 biljetter per hushåll och antalet platser är begränsat.

Kultur är ett av tre ben i Mälarenergis arbete med sponsring för framtidens samhälle. De andra benen är idrott och samhälle.

Här nedan kan du läsa en intervju med Camilla Langelaar som sedan 28 år är violinist i Västerås Sinfonietta. Ett drömjobb som hon har arbetat, och arbetar, hårt för. Intervjun publicerades först i Mälarenergis kundtidning Nonstop.

Camilla visste tidigt att hon ville syssla med musik

– Jag har jobbat stenhårt och kan nu se att livet har löpt på precis så som jag har tänkt mig, säger Camilla. Västeråsare sedan födseln, som gått i Bror Samuelssons musikklasser och som är ett välkänt ansikte i kulturkretsar.

För tio år sedan startade hon Trio Galanta, där hon spelar ihop med pianisten Anita Olandersson och cellisten – och systern – Maud Hessérus (som för övrigt även hon spelar i Västerås Sinfonietta).

– Det stod klart för mig tidigt under min utbildning att det var orkesteryrket som jag ville syssla med. Det är tufft att få en fast anställning, men jag lyckades. Jobbet kom lägligt, min dotter Martina låg i magen när jag fick anställningen i Sinfoniettan. Jag hade då frilansat i fem år, vilket innebar mycket resande och många hotellnätter, berättar Camilla.

Hon kommer från en musikalisk familj, men hennes föräldrar spelade inte några instrument.
– Mormor var en utmärkt pianist och spelade på hög nivå, men hon lät inte min mamma skolas i något instrument, vilket hon tyckte var synd. Därför lät hon mig och mina tre systrar spela piano.

Hur kommer det sig att det blev fiol?
– Det var min storasyster Maud som bestämde det! Det är sant, skrattar Camilla.
– Hon hade hört någon spela så ljuvligt på cello och blev helt tagen. När hon började i musikskolan bestämde hon att lillasyster skulle börja hon också, men med fiol. Jag var åtta år och hade talang så jag blev snabbt bättre.

Hur svårt instrument är det?
– Otroligt svårt, ett av de svåraste. För att bli riktigt duktig, så att du kan yrkesarbeta som violinist, måste du börja tidigt, i unga år. Det är så mycket motorik som ska sitta så om du börjar för sent i livet blir det för svårt att hinna lära in. Det är därför det är så viktigt att fånga upp barnen tidigt.

Camilla är också lärare på Västerås Kulturskola

Camilla har även en deltidstjänst som fiollärare på Västerås Kulturskola. Här möter hon många duktiga barn och ungdomar.

– Men steget därifrån till att bli professionell violinist är gigantiskt. Det är ett ytterst litet fåtal som har den talang och inställning som krävs för att bli en yrkesarbetande musiker.

Att det krävs både talang och ett särskilt psyke framgår tydligt när Camilla berättar om de provspelningar som görs när nya orkestermedlemmar ska rekryteras.

– Konkurrensen är brutal. Vi kan ha 50 sökande till en tjänst och alla är fantastiskt duktiga. Det är svårt att få ett fast jobb i det här yrket, och det smärtar mig.

Kultur binder oss samman

Hon är inte rädd att sticka ut hakan till kulturarbetarnas försvar. 2015 stormade det rejält kring Sinfoniettan, orkestern var nedläggningshotad och musikerna tvingades ner i tjänstgöringsgrad.

– Det var en hemsk tid. Västeråspubliken och kulturarbetare i hela riket stod bakom oss och till slut kunde orkestern räddas genom att vi bland annat gick ner till 50-procentiga tjänster. Nu är vi uppe på 60 procent och i verksamhetsplanen för kultur vill de styrande politikerna i regionen höja tjänstgöringsgraden till 75 procent. Det har inte blivit av än, men mandatperioden är inte över och vi förväntar oss att det genomförs nästa budgetår, säger Camilla som sedan tre år tillbaka är ordförande för facket.

Varför är det så viktigt med en fast ensemble, en husorkester, i konserthuset?

– Det fantastiska med kultur, oavsett om det handlar om Sinfoniettan eller om bibliotek, är att det binder oss samman. Musik är själavård och kultur ger gemenskap och är något som vi samlas kring. Sinfoniettan är dessutom ett fantastiskt fint varumärke som hjälper till att marknadsföra Västerås. Vi står högt i kurs och har till exempel grammisnominerats tre gånger och vunnit en gång, säger Camilla.

Hur ser framtiden ut?
– Jag har tio år kvar i yrket och jag är helnöjd med livet just nu. Orkesteryrket är mitt drömjobb. Det är arbetsamt och krävande och jobbigt många gånger – men kärleken till musiken, att få kreera och spela för publik är så stark att det väger över. Jag ser verkligen fram emot en höst i konserthuset med Sinfoniettan där vi bland annat framför Bowie in Berlin, Schaffer – My Music Story och julkonserten A Broadway Christmas.

Camilla Langelaar
Ålder: 55 år.
Bor: Framnäs, Västerås.
Familj: Maken Thomas och de tre utflugna
barnen Martina, Joakim och Johannes.
Två barnbarn.
Arbete: Violinist i Västerås Sinfonietta och
fiollärare på Västerås Kulturskola.
Antal år i Sinfoniettan: 28 år.
Musikupplevelse: ”Det kan jag inte svara på,
det är för svårt att välja. Jag har förmånen
att få träffa så många duktiga solister
– både världsartister och otroliga talanger.
Fantastiska musiker som ger jobbet en extra
guldkant.”
Last i livet: ”Popcorn! Det är det bästa jag vet.”
Min fiol: ”Det är en kinesisk fiol med en
fantastisk klang, som en gammal fin italienare.
Jag har bytt fiol många gånger, men den här
har jag haft i tio år.”

Text: Helena Tell Foto: Lasse Fredriksson