IMD – ny betallösning för elbilsladdning i brf:er och samfälligheter

Med Mälarenergis betallösning för elbilsladdning kan ni på ett rättvist och enkelt sätt fördela kostnaderna i er bostadsrättsförening eller samfällighet.

IMD – Individuell Mätning och Debitering är en säker, rättvis och enkel betallösning för elbilsladdning för bostadsrättsförening och samfälligheter. I och med den här betallösningen blir Mälarenergis erbjudande för ladd komplett. Nu kan vi erbjuda en helhetslösning med både laddplatser och betallösning.

Brf Kolarhagen i Västerås har storsatsat på laddplatser för elbil

Tillsammans med Mälarenergi har BRF Kolarhagen installerat 43 laddplatser för elbilar, vilket är den hittills största installationen i Västerås än så länge.

– Vi tycker att installationen gick väldigt smidigt. Det viktigaste tipset jag kan ge är att säkerställa att strömförsörjning är tillräcklig innan ni börjar med installationen. Här på Kolarhagen behövde vi anlägga en ny elservis, något som vi fått hjälp med av Mälarenergi, säger Ulf Holgersson.

– Vi rekommenderar alltid att man gör en förstudie innan installationen av laddplatser. I förstudien ingår mätning, rekommendation kring placering och lämpligt antal laddstolpar. Vi säkerställer också att ni kan ladda önskat antal bilar. På så sätt får ni ut maximal effekt av laddplatserna, säger Johan Andersson, avdelningschef på Mälarenergi Energitjänster.

 

Med Mälarenergis betallösning för elbilsladdning kan ni på ett rättvist och enkelt sätt fördela kostnaderna i er bostadsrättsförening eller samfällighet.
Med den nya betallösningen för elbilsladdning blir det enkelt och rättvist. Du betalar bara för det du laddar och de som inte laddar ar alls behöver inte belastas. Dessutom får kunderna en bra överblick i appen där du hela tiden kan se hur mycket du laddat för, Säger Anders Eriksson på Mälarenergi. Här tillsammans med Magnus Lind från Opigo.

Så kan ni fördela kostnaderna för elbilsladdningen rättvist

Många undrar hur man ska fördela kostnaderna rättvist när flera boende ska dela på platserna för elbilsladdning. Med den här enkla IMD-lösningen från Opigo kan ni säkerställa att kostnaderna fördelas rättvist. Och att de som inte nyttjar tjänsten inte heller behöver belastas.

Ni väljer själva vilket pris era boende ska betala per kWh. Mälarenergi mäter och fakturerar sedan respektive användare för faktisk förbrukning. Förbrukningskostnaden återbetalas sedan till er brf eller samfällighet kvartalsvis.

Mälarenergi jobbar främst med Garo som leverantör, men kan också kan ansluta alla laddboxar som har OCPP-protokoll.

Så här fungerar IMD – en betallösning för elbilsladdning

Med Mälarenergis betallösning för elbilsladdning kan ni på ett rättvist och enkelt sätt fördela kostnaderna i er bostadsrättsförening eller samfällighet.
Alla användare får tillgång till en
personlig portal med aktuell information.
  • Personlig portal med samlad information: Alla användare får, via en app, tillgång till en personlig portal där all information finns samlad. Där ser du laddhistorik, faktisk förbrukning, fakturor, översikt över dina fordon och en karttjänst som visar publika laddstationer i Europa. Styrelsen får dessutom ett eget login för att enkelt kunna få en överblick över hela anläggningens användning
  • Öppna standarder ger flexibilitet: API-kopplingen ger er möjligheter att koppla samman er förbrukningsdata med ert hyressystem.
  • Kontinuerlig uppgradering: Genom att koppla laddboxarna till Opigo Cloud säkerställer du att de alltid har den senaste mjukvaran. Det är viktigt då tekniken för laddning av elbilar utvecklas snabbt. Opigo Cloud ingår i debiteringstjänsten Plus.
  • Identifiering via RFID-kort/-bricka: Samtliga som ska ha tillgång till laddstationerna registrerar sig via Mälarenergi och beställer då ett eget RFID-kort/-bricka.
  • Proaktiv kundsupport: Hör av dig till Mälarenergis kundcenter. Vi kan stödja med till exempel omstart av laddbox eller start av laddning. Om laddboxarna inte skulle fungera går ett internt larm till kundcenter. Det skapar proaktivitet och gör att vi kan lösa många problem innan användaren ens
    upptäcker dem.

Vill du veta mer om ladd och betallösningar?

Mälarenergis hemsida finns mer information. Du kan också kontakta oss på 021-39 52 00.