BRF Kolarhagen storsatsar på laddplatser för elbil

Mälarenergi har installerat 43 laddplaser på BRF Kolarhagen i Västerås.

Tillsammans med Mälarenergi har BRF Kolarhagen installerat 43 laddplatser för elbilar, vilket är den hittills största installationen i Västerås än så länge.

– Vi vill erbjuda ett attraktivt boende och ser att laddplatser för elbilar gör Kolarhagen ännu attraktivare för den som funderar på att köpa en lägenhet här, säger Ulf Holgersson, fastighetsförvaltare på BRF Kolarhagen.

Mälarenergi har installerat 43 laddplaser på BRF Kolarhagen i Västerås.

BRF Kolarhagen på Odensvi är en av Västerås största bostadsrättsföreningar med över 500 lägenheter. Föreningen arbetar hårt för att medlemmarna ska ha tillgång till allt de behöver för ett bekvämt boende. Här finns såväl relaxavdelning, bastu och träningslokal och med jämna mellanrum anordnas kurser och annan fritidsverksamhet.

Efterfrågan på laddplatser ökar

Elbilar och hybridbilar är på stark frammarsch i Sverige. I juli 2018 fanns knappt 58 000 elbilar i Sverige, varav 634 i Västerås. Intresseorganisationen Power Circles spår att antalet kommer öka framöver.

– Vi ser att intresset för laddplatser ökar hela tiden och installationen för BRF Kolarhagen är en av de största i Sverige av en privat aktör hittills, säger Adam Liifv, projektledare på Mälarenergi.

Att installera laddplatser var ett självklart beslut för BRF Kolarhagen. Föreningen satsar även på förnybara energikällor i annan form, bland annat genom en stor solelsanläggning på brf-ens tak.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att bostadsrättsföreningar ger sina medlemmar möjlighet till miljövänliga transportalternativ som elbilar och hybridbilar. Det ska inte vara förbehållet villaägare att köra miljövänligt, förklarar Ulf Holgersson.

Det är enkelt att installera laddplatser

Många tror att det är krångligt att installera laddplatser, men det är lättare än man tror. Det finns mycket hjälp och stöd att få från leverantörer. Dessutom finns det förmånliga bidrag att söka. BRF Kolarhagen får omkring 20 % av kostnaden i bidrag från Klimatklivet.

– Vi tycker att vår installation har gått väldigt smidigt. Det viktigaste tipset jag kan ge till andra bostadsrättsföreningar är att säkerställa att strömförsörjning är tillräcklig innan ni börjar med installationen. Här på Kolarhagen behövde vi anlägga en ny elservis, något som vi fått hjälp med av Mälarenergi, säger Ulf Holgersson.

Mälarenergi är självklart glada över det stora intresset för såväl laddplatser som solel.
– Vi arbetar sedan flera år aktivt med att ta fram nya energirelaterade tjänster och produkter till såväl företag som bostadsrättsföreningar och privatpersoner. För oss är det viktigt att bidra till en hållbar utveckling i samhället och en god komfort hos våra kunder. Laddstationer, solceller och komfortavtal är exempel på produkter och tjänster som vi ser blir allt viktigare för våra kunder i framtiden, säger Anders Tenggren, affärsområdeschef för Mälarenergi Energitjänster.

Välkommen till en temakväll om solel och laddning av elbilar

Den 27 september anordnar Västerås stad en kostnadsfri temakväll om solel och laddning av elbilar.  Kom och träffa Mälarenergi och andra utställare och lyssna på föreläsningar av Bengt Stridh och Energikontoret i Mälardalen.

Anmäl dig till: energiradgivning@vasteras.se


Solceller – en enkel och kostnadseffektiv investering