Skolsamverkan med miljön i fokus

Vi på Mälarenergi arbetar varje dag för att våra produkter och tjänster ska vara hållbara och bidra till en minskad miljöpåverkan. Hållbarhet är även ett viktigt budskap i vår skolsamverkan, där vi informerar och försöker inspirera barn och ungdomar att ta hand om vår miljö.

Maskoten Mälle lär barn om hållbarhet

Camilla Hadarsson

Mälarenergis maskot Mälle är en del av Mälarenergis skolsamverkan. Maskoten skapades för att nå ut till målgruppen barn på ett engagerande och lite roligare sätt. Mälle värnar, precis som vi, om naturen och om människorna i vårt samhälle. Han bryr sig extra mycket om just barn och lär gärna ut hur vi tillsammans kan vara rädda om vår natur. I sagoboken Frans & Fias vattenäventyr berättar han till exempel hur vi kan ta hand om vårt vatten på bästa sätt. Varje höst delar vi personligen ut den till cirka 1 800 förskoleklasselever. Sagoboken har blivit väldigt uppskattad bland lärare, elever och föräldrar. Och vår vän Mälle har också fått en alldeles egen plats på vår hemsida, Mälles sida, där det finns pyssel och experiment att ladda ner.

– Barn och ungdomar är en viktig målgrupp för Mälarenergi, kanske till och med den viktigaste. De är vår framtid och vi hoppas kunna inspirera dem att leva hållbart och kanske även väcka intresset att arbeta i vår bransch eller hos oss, säger Camilla Hadarsson ansvarig för skolsamverkan på Mälarenergi.

Ta hand om vår miljö och få en hemmahjältemedalj

I vår kundtidning Nonstop uppmanar vi alla barn att göra något bra för miljön för att få en hemmahjältemedalj. I senaste numret var uppdraget att tillverka ett bihotell. Bin är livsviktiga för vår livsmedelsförsörjning och biologisk mångfald är en självklar del i Mälarenergis hållbarhetsarbete.

En av dem som skickade in bild på ett bihotell var Nova. Hon och hennes KFUM-scoutgrupp har tillsammans byggt ett gigantiskt insektshotell vid sin scoutgård i Barkarö. Scoutgruppen består av barn i åldrarna 8-12 år. De är indelade i två grupper: Björnarna och Älgarna, när de inte bygger bihotell ägnar de sig åt andra scoutaktiviteter som att tälja, bygga vindskydd och grilla marshmallows.

 

Mälle på besök hos scouterna för att titta på deras stora bihotell och dela ut hemmahjältemedaljer.
Mälle på besök hos scouterna för att titta på deras stora bihotell och dela ut hemmahjältemedaljer.

Förskoleklassen på Fridnässkolan har också mejlat till oss och berättat om deras hemmahjälteinsats, så även de fick besök av Mälle.

– Eftersom tiderna är som de är nu, så träffade vi klassen utomhus på Fridnäs vackra skolgård. De entusiastiska eleverna visade Mälle alla fina fågelholkar och bihotell de satt upp i träden. Dessutom hade de plockat ihop fem kassar med skräp på och runtom skolgården. Alla som gör något bra för miljön är riktiga hemmahjältar och förtjänar en medalj, tycker vi på Mälarenergi, avslutar Camilla.

Läs mer om hur Mälarenergi jobbar med skolsamverkan här.