Min Stora Dag ger glädje och styrka till sjuka barn

Vår kund Min Stora Dag hjälpte Akram att få sin dröm uppfylld. Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset

Sommaren 2018 slog en av sjuåriga Akrams högsta önskningar in. Han fick åka till slottet och träffa Kungen. Allt tack vare välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag.

För tre år sedan kom Akram och hans familj till Sverige från Syrien. Strax därefter fick han diagnosen leukemi. Under sina många och långa vistelser på Astrid Lindgrens barnsjukhus märkte man att Akram tyckte mycket om sagor som handlade om prinsar, kungar och drottningar. Efter att ha vaknat upp från en av sina operationer berättade Akram att han drömt att han hade träffat Kungen. Något som senare visade sig vara en sanndröm.

Elhandelskunden som ger kraft

Välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag, som är elhandelskund hos Mälarenergi, ger barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser i Sverige möjlighet att få en viktig paus som ger kraft och glada barndomsminnen.
– Vår vision är att alla barn som har en tuff vardag på grund av sjukdom och diagnoser ska få en Stor Dag. De får en paus från sin sjukdom och en fin, glädjefylld stund att hämta kraft från, säger Jennifer McShane, som är generalsekreterare på Min Stora Dag.
Min Stora Dag samarbetar med alla barnsjukhus och barnkliniker runt om i Sverige. Jennifer berättar att de hela tiden får återkoppling från vården hur viktigt deras arbete är och att upplevelserna som barnen får är som medicin. Personalen inom sjukvården spelar också en roll i att välja ut vem som är i behov av en Stor Dag.
– Vi har flera olika Stora Dagar. Till de enskilda Stora Dagarna är det vårdgivare som nominerar de barn de känner skulle behöva en Stor Dag, berättar Jennifer.

En högtidlig Stor Dag

Vår elhandelskund Min Stora Dag hjälpte Akram, 7 år, att få sin dröm uppfylld.
Foto: Raphael Stecksén/Kungahuset

För Akram var det just så. En sköterska som jobbade nära Akram fanns vid hans sida och fick höra om hans dröm att träffa kungen. Det var hon som nominerade honom.
– Hon berättade att han hade många frågor om Kungen. Vad har Kungen på sig? Vad äter Kungen till frukost?, säger Jennifer.
Det hela resulterade i att en Stor Dag anordnades tillsammans med hovet. Jennifer McShane som precis tillträtt sin tjänst på Min Stora Dag var med under mötet.
– Den här dagen tog man emot nya ambassadörer så alla på plats var fint och ceremoniellt klädda. Det var väldigt högtidligt och Akram kände såklart av stämningen. Jag trodde han kanske skulle vara lite blyg när han träffade Kungen, men istället klev han fram och höll ett tal för honom. Det var så modigt och fint!

Aktiviteter tillsammans med andra

Min Stora Dag har även Stora Dagar i form av läger och gruppaktiviteter, som barn och familjer kan söka till själva.
– Ofta har barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser en känsla av utanförskap, de har en annan vardag och många spenderar mycket tid på sjukhus. Under våra gruppaktiviteter får barnen, utöver att de får göra en rolig sak, en känsla av delaktighet – att det finns fler som har det likadant.
Det finns även aktivitetspaket som man kan anmäla sig till. Då får man chansen att göra en utflykt med sin familj, kanske bo på hotell eller besöka en nöjespark.
Organisationen har 16 personer som arbetar på kansliet i Stockholm och ungefär 300 volontärer runt om i landet. Volontärerna är de som är ansvariga för att organisera de Stora Dagarna och som är ute och träffar barnen.
– De anordnar våra Stora Dagar efter barnens önskemål och är med som ett tryggt stöd under hela upplevelsen, berättar Jennifer.

Fakta om välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag:

• Min Stora Dag uppfyller önskningar och skapar viktiga pauser för barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Varje år får nära 5000 barn som kämpar vara med om en Stor Dag som ger extra kraft och glädje i en tuff vardag.
• Min Stora Dag får inga statliga eller kommunala bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner, företag och stiftelser.
• Vill du bli månadsgivare? Gå in på www.minstoradag.org/stod-os

Årets gåva från Elhandel

Mälarenergi Elhandel har valt att ge årets julklapp till välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag.