Första spadtaget för Block 7 firades med eldshow

Idag den 4 oktober startar Mälarenergi arbetet med att bygga den nya kraftvärmeanläggningen Block 7. När Block 7 tas i drift år 2020 kan Mälarenergi sluta använda bränslen som kol och olja.

Ceremonin leddes med tal av Niklas Gunnar, affärsområdeschef på Värme hos Mälarenergi och Staffan Jansson, Mälarenergis styrelseordförande. Inbjudna att delta var politiker från Västerås stad samt Mälarenergis styrelse, kunder, anställda på Mälarenergi och leverantörer som ska leverera de olika delarna av anläggningen.

Block 7 Niklas Gunnar
Niklas Gunnar, affärsområdeschef Värme Mälarenergi inledde med tal om framtidens förnybara och återvunna bränslen.

Fjärrvärme är den absolut bästa uppvärmningsformen och Västerås är ett av de bästa exemplen i världen. Hela 98% av Västerås tätort är ansluten till nätet. Nu tar vi nästa steg mot en mer hållbar energiproduktion för att ge kunderna en fortsatt trygg och prisvärd uppvärmningsform, sa Niklas Gunnar.

Gemensam eld för framtiden

Leverantörer, politiker och vd tände symboliskt en eld för att inviga byggnationen av det nya blocket.

Mälarenergis vd Magnus Hemmingsson i invigningsceremonin för byggstarten av Block 7. Blocket som gör det möjligt att fasa ut äldre anläggningar som eldas med kol och istället använda förnybara och återvunna bränslen.
Genom att återvinna energin i träavfall sänker vi koldioxidutsläppen ytterligare.
Gemensam invigning av Block 7
Byggstarten för Block 7 markerades med att följande personer gemensamt tände en eld. Från vänster till höger på bilden syns: Mats Flenhagen Siemens, Ulla Persson Kommunfullmäktiges ordförande, Claes Moqvist Sumitomo Foster Wheeler, Thomas Karlsson BMH, Magnus Eriksson Avdelningschef Mälarenergi, Magnus Hemmingsson VD Mälarenergi, Katarina Hogfeldt-Forsberg Hållbarhetschef Mälarenergi samt Christer Finnhult General Electric.
Mälarenergis styrelseordförande Staffan Jansson.

– Det här innebär att vi genomför vårt mest ambitiösa mål någonsin. När vi byggde Block 6 var det ett viktigt steg i vår resa mot framtidens samhälle och med Block 7 går vi nu hela vägen mot att bli fria från bränslen som kol och olja, sa Mälarenergis styrelseordförande Staffan Jansson.

Med Block 7 säkrar vi produktionen för framtiden

 

Block 7 kommer ligga på Seglargatan i Västerås, intill Mälarenergis andra anläggningar för kraftvärmeproduktion.

Anläggningen är en investering på 1,7 miljarder kronor och beräknas tas i drift om 3 år. Med Block 7 kommer vi att säkra leveranserna av prisvärd fjärrvärme till kunderna i Västerås, Surahammar, Hallstahammar, Skultuna och Kolbäck för en lång tid framöver. Det nya blocket ersätter de äldsta delarna av Kraftvärmeverket som varit i drift sedan 1963 och eldas med kol och olja. Mälarenergi får alltså en mer miljövänlig fjärrvärmeproduktion med förnybara och återvunna bränslen.


Se filmen från det första spadtaget.

Första spadtaget för Block 7