Går det att barnsäkra internet?

Barnsäkra internet

Idag finns det massor med information, bilder och filmer på internet som du med all sannolikhet inte vill att dina barn ska ta del av. Men hur kan du se till att de inte hamnar på dessa sidor av misstag? Eller att de råkar illa ut i kontakt med andra människor på nätet?

– I en undersökning genomförd i 12 länder framkom att föräldrar från Sverige var sämst på att veta vad deras barn gör på internet. Och eftersom även mindre barn idag spenderar alltmer tid uppkopplade, så är det viktig att vi tidigt intresserar oss mer för deras liv på nätet, säger Tove Ramsin på Fibra AB.

Tove Ramsin på Fibra AB
Tove Ramsin på Fibra

Fibra AB är ett delägt dotterbolag till Mälarenergi som driver och utvecklar stadsnäten i Västerås, Hallstahammar och Strängnäs. Via olika tjänsteleverantörer erbjuder Fibra internet, TV, telefon och smarta hemlösningar i fibernätet.

Vad gör dina barn gör på internet?

Den vanligaste synen är att barn sitter själva med en platta eller mobil, medan de vuxna gör något annat. Men det är minst lika viktigt att prata om vad barnen gör på nätet som vad de åt på lunchen eller gjorde på rasten i skolan.

  • Ta dig tid att utforska spel, appar och internet tillsammans med dina barn.
  • Prata med dina barn om farorna med internet på en åldersanpassad nivå.
  • Respektera dina barns privatliv på internet, men gör tydligt att du har möjlighet att se vad de gör, om du vill det.

Håll koll på kontakter på internet

På nätet kommer dina barn i kontakt med nya människor, på gott och ont. En kanske blir en vän för livet, medan en annan kanske har ont uppsåt. Redan i tidig ålder är det därför bra att lära dina barn att aldrig dela med sig av personliga uppgifter som:

  • namn
  • föräldrarnas namn
  • adress
  • vilken skola de går på
  • sitt eget eller någon närståendes telefonnummer

När barnen blir lite större kan det även vara bra att klargöra att alla inte alltid är den som de utger sig för att vara. Kom överens om att de ska fråga dig om lov innan de har kontakt med främmande personer på nätet. Låt heller aldrig barnen använda webbkameran med en okänd person.

Program och inställningar kan skydda dina barn

Känns det som en omöjligt uppgift att ha koll på allt? Till din hjälp finns det många program som kan blockera olämpliga webbsidor. Det finns även inställningar du kan göra i till exempel din router och i Windows för att begränsa ditt barns internetanvändande. Många sidor som till exempel Youtube har dessutom egna filter du kan aktivera så endast barntillåtet innehåll visas.

– Om du vill fördjupa dig finns det en uppsjö av böcker och webbsidor där du kan läsa mer om hur du kan skydda ditt barn på nätet. Nätmobbning är också ett växande problem, inte minst bland barn och ungdomar. För att bidra till ett schysst klimat på nätet fortsätter vi vårt samarbete med den ideella organisationen Makeachange som jobbar med att förebygga mobbning och digitala övergrepp. Alla barn och vuxna har rätt till ett bra socialt klimat på nätet, i skolan, på jobbet och på fritiden! avslutar Tove.

Läs mer om hur du kan motverka mobbning på nätet: 

Råd för att motverka mobbning på nätet