Råd för att motverka mobbning på nätet

Fibra mot nätmobbning

Tyvärr blir det allt vanligare med mobbning på nätet bland barn och ungdomar. Drygt 60 procent av alla barn i världen har någon gång råkat ut för en obehaglig upplevelse på internet. För att stoppa den här negativa trenden måste vi vuxna bli medvetna om problemet och vara mer delaktiga i barnens digitala liv. 

För att bidra till en mer positiv utveckling på nätet har Mälarenergis dotterbolag Fibra inlett ett samarbete med den ideella och icke vinstdrivande organisationen Make a change.  Här delar de med sig av några råd till dig som vuxen:

Undvik nätförbud

Att begränsa barns och ungas tillgång till internet kommer inte att lösa problemet, snarare tvärtom. Förbud riskerar att göra den som är utsatt ännu mer ensam och isolerad. För även om det är via nätet som personen blir mobbad, kan det också vara på nätet som stödet och vännerna finns. Däremot finns det åldersrekommendationer som är bra att följa.

Lär dig mer om nätet

Skaffa en egen sida på den plattform där ditt barn är aktivt och lär dig mer om ditt barns vardag. Uppmuntra till att undvika hemsidor, spel eller appar där kränkningar uppstår. Du kan också hjälpa till att blockera personer som är taskiga på nätet.

Ha en aktiv dialog om nätet

När barn och unga väl är aktiva på sociala medier är det viktigt att ha en aktiv dialog kring vad som händer på nätet och i sociala medier. Var nyfiken och visa intresse. Om du frågar hur det var i skolan och på fotbollsträningen kan du också passa på att fråga hur det var på nätet.

Tips på frågor att ställa till ditt barn om nätet

  • Vad gör dina kompisar när de surfar på nätet?
  • Vilka är de coolaste eller senaste webbplatserna?
  • Skulle du vilja visa mig dina favorit- webbplatser?
  • Vet du vad nätmobbning är?
  • Har du sett något konstigt eller något som fick dig att bli illa till mods när du surfat?

Diskutera även med ditt barn kring…

Kritiskt tänkande
Allt är inte sant bara för att man läser det någonstans.

Kontroll och spridning
Direkt när du lägger upp något på nätet tappar du kontrollen över det. Även om du har en låst profil kan inlägget finnas kvar och spridas vidare. Och det kan spridas väldigt fort och till väldigt många.

Nätet vs verkligheten
Nätet är verkligheten. Ord och handlingar skadar precis lika mycket även om de kommer från någon bakom en skärm. Kanske till och med mer, eftersom det kan spridas.

Vad gör man om man utsätts för mobbning på nätet?

Prata om hur man kan agera om man utsätts för nätmobbning: svara inte, spara det (ta en skärmdump) och berätta sedan för mamma, pappa eller någon annan vuxen. Var noga med att tydliggöra att mobbning aldrig är den utsattas fel.

Var kan man få hjälp vid nätmobbning?

Du är inte ensam! Det finns flera olika ställen att vända sig till för stöd och råd. Du kan vända dig till elevhälsan på barnets skola, vårdcentral eller barn- och ungdomsmedicinsk mottagning i den kommun där ni bor. Det finns även ett flertal organisationer dit alla barn kan höra av sig anonymt. Det går att ringa, mejla eller chatta. Vuxna kan också få hjälp, ofta finns särskilda föräldratelefoner. Kontaktuppgifter och mer information:
makeachange.se
bris.se
friends.se
mind.se

Läs mer om samarbetet mellan Fibra och Make a change här.