LED, lumen och watt – här reder vi ut begreppen

Ikeas inredare Ida Helin tipsar om hur man ska möblera med ljus.

Nu när vi har ställt om klockan och mörkret tätnar blir behovet av ljuskällor större. Trots att det var flera år sedan glödlampan förbjöds är många av oss fortfarande lite osäkra när vi ska köpa nya lampor. Här nedan reder vi ut det här med LED, lumen och watt.

Innan vi fasade ut glödlampan stod belysningen i våra hem för cirka 20 procent av hushållselen.  Idag får inte glödlampor säljas på marknaden, men om du har gamla glödlampor hemma får du självklart fortsätta använda dem tills de går sönder.

Utfasningen steg för steg:

  • September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor och klara 100 watts glödlampor.
  • September 2010: Förbud mot klara 75 watts glödlampor.
  • September 2011: Förbud mot klara 60 watts glödlampor.
  • September 2012: Förbud mot klara 40, 25 och 15 watts glödlampor.
  • September 2016: Skärpta energieffektivitetskraven på riktade halogenlampor (spotlights) för nätspänning (230 volt) vilket i praktiken innebar att de fasades ut.
  • September 2018: Förbud mot halogenlampor för nätspänning (230 volt)

Källa: Energimyndigheten

Lumen och wattLed, lumen och watt

Lumen är enheten för ljusflöde och talar om hur mycket ljus en ljuskälla ger. Watt är enheten för elektrisk effekt och tala om hur mycket el som ljuskällan behöver.

LED-lampa vs gammal glödlampa

För att en gammal glödlampa ska ge 600 lumen krävs ungefär 48 watt el. En LED-lampa behöver bara ungefär 7 watt för att ge samma ljusflöde . Med en LED-lampa sparar du alltså 85 % av el.

LED-lampa    Glödlampa
120-135 lm — 15 W
220-250 lm —  25 W
410-470 lm — 40 W
700-805 lm — 60 W
920-1055 lm — 75 W
1330-1520 lm — 100 W

Källa: Energimyndigheten

LED – en hållbar lampa

Livslängden på en LED-lampa är ofta 20 gånger längre än för en gammal glödlampa. LED-lampan kan vara lite dyrare i inköp, men det tjänar du in eftersom den både har mycket längre livslängd och drar mindre el. Förutom LED finns andra bra lågenergilampor, men de har inte samma låga elförbrukning eller långa livslängd.

Rätt ljus hemma

– Man behöver ofta fler lampor än man tror. Vi rekommenderar mellan sju och tio ljuskällor i ett rum, men det beror såklart på rummets storlek, säger Ida Helin som är heminredare på IKEA Västerås.

För att rum ska bli funktionella och trivsamma behövs en blandning av diffust och riktat ljus. Här kommer lite tips och råd från henne om hur du kan möblera med ljus.

Allmänbelysning skapar överblick i ett rum. Perfekt när du ska städa eller göra något annat som kräver ljus i hela rummet. Det kan till exempel vara en hängande taklampa, plafond eller takspotlights.

Funktionsbelysning är en typ av belysning som ger ett koncentrerat och riktat ljus över en avgränsad yta, t.ex. en taklampa med lampskärmar som riktar ljuset över matbordet när du ska äta eller pyssla.

Stämningsbelysning visar både din stil och minimerar kontrasterna mellan ljus och skugga. Ett bra sätt att mjuka upp och skapa stämning är att placera mindre lampor på olika ställen i rummet.

Läs hela artikeln i Mälarenergis kundtidning Nonstop nr  2 2019

Mälarenergis hemsida finns fler tips på hur du kan spara energi.