Mälarenergi förser akuten med vattenautomat.

Nu finns en vattenautomat på Västerås lasaretts akutmottagning. Från den kan patienterna välja mellan kylt eller kolsyrat vatten. Ett vatten som precis blivit utnämnt till Svealands godaste! Invigningen skedde i tisdags, den 15 december.

Idén till att placera ut vattenautomater i samhället sjösattes redan 2006 då Mälarenergi drev projektet ”Äkta kranvatten” som riktade sig till högstadieskolorna i Västerås. Projektet utökades senare till att även erbjuda vattenautomater till ett antal gymnasieskolor i Västerås.

Nu vidgar vi projektet ytterligare och placerar automater på allmänna platser i samhället där tillgången till friskt vatten har stor betydelse.

– Genom den här insatsen vill vi öka innevånarnas medvetenhet och kunskap om vårt vatten. Det är viktigt att de känner till hur läsk och flaskvatten påverkar miljön och den egna hälsan, säger Karin Ols, chef för affärsområde Vatten vid Mälarenergi.

– Att våra patienter som kommer till akuten har en god tillgång till vatten är en självklarhet. Vatten gynnar hälsan men också miljön och i det här fallet även patientens ekonomi, säger Birgitta Rasmussen som är enhetschef för akutmottagningen vid Centrallasarettet i Västerås.

Västerås dricksvatten – godast i Svealand

I oktober 2015 utsågs Västerås dricksvatten till det godaste i Svealand och på andra plats när det jämfördes med resten av landet. Västerås kranvatten kostar cirka 1 öre/litern och i butiken får man betala mellan 3 och 30 kronor för samma mängd flaskvatten eller läsk.

Bara genom att varje vecka välja bort tre stycken 33 cl flaskvatten eller läsk för 10 kronor styck kan man spara 120 kronor per månad eller 1 500 kronor per år. På det viset undviker man också förpackningar och transporter, vilket gynnar miljön!

På bilden syns Erica Norling, sektionsledare Akutkliniken tillsammans med Karin Ols, chef affärsområde Vatten på Mälarenergi.