Telia och Mälarenergi digitaliserar navet i den smarta staden

Narrow Band, Stadesnk kontrollrum, digital kommunikationsteknik

Genom att testa ny kommunikationsteknik – Narrow Band, ska Mälarenergi tillsammans med Telia samla in data från olika sensorer och mätare i Mälarenergis nät i Västerås-regionen. Syftet är att stärka stadens hållbarhet och motståndskraft genom att digitalisera och utveckla navet i det uppkopplade, smarta samhället – Stadens kontrollrum.

Stadens kontrollrum ger en samlad lägesbild

En attraktiv stad är trygg att leva och vistas i. Kritiska funktioner som stadens el-, värme- och vattenförsörjning, samt it-kommunikation och räddningstjänst måste fungera. Genom att samla in och analysera data från olika nät och koppla ihop ett stort antal system som styr viktiga samhällsfunktioner i regionen kan navet – Stadens kontrollrum erbjuda en samlad lägesbild av regionen, via olika digitalt gränssnitt.

– Automation och säkra kommunikationslösningar är avgörande för utvecklingen av smarta städer. Genom en samlad och korrekt bild av hur våra samhällsfunktioner fungerar så kan vi jobba mer proaktivt och använda våra resurser på ett bättre sätt. Vi kan förutse problem, förebygga fel och avhjälpa incidenter snabbare och därmed erbjuda medborgarna en bättre service, säger Stig Olaisen som är IT-chef på Mälarenergi.

Fördelar med Narrow Band

Tekniken Telia använder kallas Narrow Band Internet of Things (NB-IoT) och är en vidareutveckling av 4G-tekniken och ett steg mot 5G. De främsta egenskaperna är:
• bättre inomhus- och utomhustäckning
• lägre energiåtgång
• låg installationskostnad

Batteritiden för uppkopplade enheter förlängs med upp till 10 år och kan nås med upp mot 100 gånger lägre radiosignal.

– Det känns superspännande att få vara med på Mälarenergis digitala transformation där vi tillsammans utforskar hur uppkopplad infrastruktur kan möjliggöra automatiserade och mer effektiva processer. Men också helt nya arbetssätt för att övervaka och underhålla samhällskritiska funktioner, något som vi på sikt hoppas på kan bidra till att spara pengar, miljö men även faktiskt rädda liv, säger Magnus Leonhardt, strategichef på Telia Sverige.

Läs hela pressmeddelandet från Telia.

Se filmen om Mälarenergis digitaliseringsprojekt
Se filmen om Stadens kontrollrum