Nu startar andra omgången av Qraftsamling!

På den översta bilden syns deltagarna i årets omgång av Qraftsamling. Ett initiativ för att lyfta och inspirera kvinnliga chefer i energibranschen. Foto: Energiföretagen Sverige

Qraftsamling är Energiföretagen Sveriges förändrings- och ledarutvecklingsprogram för kvinnliga chefer i energibranschen.

Mälarenergi är ett av tretton energibolag som deltar i programmet. Alla medverkande företag sätter konkreta och mätbara mål för att uppnå en ökad andel kvinnliga ledare. För att lyckas måste man jobba målstyrt och med engagerade personer.

Mälarenergi deltar med två adepter: Karolina Swedberg, avdelningschef på Elnäts Marknad & Mättjänster och Ulrica Eliasson, enhetschef på Kraftvärmeverkets konstruktionsavdelning. Båda ser framemot ett roligt och spännande år. Från Mälarenergi har vi också två mentorer i programmet: Asoos Rasool, VD på Elnät och Eva Söderberg, affärsområdeschef på Elhandel. Eva drivs av ”det goda samtalet” och  att få leda andra. Hon var även mentor förra omgången av Qraftsamling.

Karolina Swedberg, avdelningschef på Elnäts Marknad & Mättjänster och Ulrica Eliasson, enhetschef på Kraftvärmeverkets konstruktionsavdelning deltar som adepter i årets omgång av Qraftsamling.
Karolina Swedberg, avdelningschef på Elnäts Marknad & Mättjänster och Ulrica Eliasson, enhetschef på Kraftvärmeverkets konstruktionsavdelning deltar i årets omgång av Qraftsamling.

Tillsammans med gemensam kraft

Under uppstartsseminariet den 30 augusti träffades alla deltagande företags adepter, mentorer och ledningsrepresentanter.

– Att samla alla roller som har stort inflytande och påverkansmöjligheter för de deltagande företagen är en förutsättning för att programmet ska nå sitt mål, säger Pernilla Winnhed, VD Energiföretagen Sverige. Hon berättar också hur stolt hon är över att ha Qraftsamling som en arena, där energibolag tillsammans och med gemensam kraft jobbar med dessa frågor!

Denna dag delade också genusforskare Fredrik Bondestam med sig av sina erfarenheter och resultat. Han uppmuntrade alla att ta ett ordentligt tag i jämställdhetsarbetet och ändra synsätt: att gå från att vara för jämställdhet till att bli mot ojämställdhet.

– Det är inte kvinnorna som behöver uppmuntras att kliva fram och ta för sig utan vi män som behöver backa och ge plats, säger han. Fredrik hävdar dessutom att det kommer ta 30 år att nå fram till balans och då kan man ju fråga sig om vi ens ska försöka förändra det?

– Ja, det är jag helt säker på att vi ska, säger Mälarenergis VD Magnus Hemmingsson. För även om jag själv kommer vara 80 år när det händer, så har jag bestämt mig för att göra allt jag kan för mina barn och barnbarns skull!

Qraftsamling både motor och morot för ökad jämställdhet

Läs mer om vad Energiföretagen Sverige skriver om Qraftsamling


På den översta bilden syns deltagarna i årets omgång av Qraftsamling. Ett initiativ för att lyfta och inspirera kvinnliga chefer i energibranschen. Foto: Energiföretagen Sverige