Sommarjobb på Mälarenergi leder vidare för studenter

Civilingenjörer och tekniker inom energi, miljö, drift och hållbarhet är exempel på kompetenser som de som valt sommarjobb på Mälarenergi haft i år. Ett gott tecken inför framtiden är att flera återkommer till Mälarenergi under sin utbildning och efter. Alexander Luukas är en av dem som fortsätter på en ordinarie tjänst hos oss i höst.

I sommar har Alexander arbetat vid bränsleberedningen i Västerås men 2022 är inte första gången som Alexander valt sommarjobb på Mälarenergi.
– Jag började läsa till civilingenjör i energisystem på Mälardalens universitet 2012 och sedan sommaren 2013 har jag jobbat på Mälarenergi både under sommaren och som extra resurs under resten av året.
Nu är Alexander högskoleingenjör i energiteknik och att det skulle bli en teknisk utbildning har varit självklart ända sedan Alexander som liten fick vara med och meka i garaget med sin morfar.
– Att ge sig in i ingenjör- och energibranschen kändes som ett säkert kort då det alltid är något som vi behöver. Sen har jag alltid tyckt att kraftvärme, vindkraft och andra energikällor är spännande.

Nytt jobb efter sommarjobb hos Mälarenergi

Morfars uppmuntran, utbildningen och att sommarjobba på Mälarenergi har lönat sig, för i höst börjar Alexander en tjänst som produktionsingenjör vid bränsleberedningen. I sommar har Alexander jobbat som extrapersonal i driften för att kunna bekanta sig med alla kollegor och partners som han kommer att ha kontakt med i sin nya tjänst.
– Jag har jobbat på bränsleberedningen sen den byggdes så det ska bli kul att få en ny tjänst på anläggningen. Nu kommer jag att få jobba med fler delar än jag gjort tidigare och jag ser fram emot att utvecklas med tjänsten, säger Alexander.

Energi och miljö, en framtidsbransch

Matilda Eriksson har precis läst klart sitt fjärde år till civilingenjör i energi-, miljö och management med en master inom teknik för hållbar utveckling. Att det blev en ingenjörsutbildning var lite av en slump.
– Jag har aldrig tänkt att det var just ingenjör jag skulle plugga till. Men jag vill vara med i utvecklingen inom energi och miljö och jobba i en framtidsbransch och då passade den här utbildningen. Att det är en ingenjörsutbildning är en bonus då det ger en bred grund, säger Matilda.

Vad gör du på ditt sommarjobb?
– Först var jag på Inköp och hjälpte till att arkivera upphandlingsdokument. Sen har jag varit på Hållbarhetsavdelningen och tagit fram en kommunikationsplan för Mälarenergis kvalitetsarbete. Sista tiden har jag arbetat med dokument för nya mallar. En hel del administration kan man sammanfatta det med, säger Matilda. Tidigare har Matilda sommarjobbat i driften vid bränsleberedningen och det har varit en fördel i år.
– Att ha jobbat på flera avdelningar gör att jag förstått hur stort företaget är. Det finns väldigt många olika arbetsuppgifter och alla roller är en viktig del i helheten. När jag jobbade på driften fokuserade vi på det som hände där, nu har jag fått fokusera på hela företaget, säger Matilda.

Alex och Matilda trivs på Mälarenergi.

Fördel för studenter med sommarjobb på Mälarenergi

Matilda har även haft stor nytta av erfarenheterna från Mälarenergi under studierna.
– När vi fått uppgifter i skolan har jag till skillnad från mina klasskompisar vetat hur ett ställverk fungerar då jag jobbat vid ett. Jag har även kunnat koppla teori till hur det fungerar i praktiken vilket inte alltid är samma sak, säger Matilda och skrattar. Två andra som kombinerar studier och arbete men på olika sätt är Ervin och Ebba. De har båda sommarjobbat på Mälarenergi Värme i sommar. Ervin Agic studerar till civilingenjör inom energisystem vid Mälardalens universitet och Ebba Wolfbrandt har precis tagit studenten. Gemensamt delar de ett genuint intresse för energi och teknik.

– Jag visste att jag ville plugga inom energi då det känns som en framtidsbransch. Sen brukar Västerås kallas för energihuvudstaden så det gjorde valet att läsa energisystem vid Mälardalens universitet självklart, säger Ervin.
– Jag har alltid varit intresserad av teknik, tal och programmering så att det blev teknik var självklart säger Ebba. Intresset för el och energi har växt, Ebba skrev sin gymnasieuppsats på temat framtidens kärnkraft. Under sommaren har båda arbetat större delen av tiden vid Block 6 vid Kraftvärmeverket.

Vad gör ni på era sommarjobb?
– Vi går ronder ute i anläggningen för att se till att alla värden är korrekta, berättar Ervin.
– Är de något som inte riktigt stämmer så kollar vi om det är något som vi kan göra själva annars ber vi om hjälp. Vi är också som en extra hand till de vi jobbar med om de skulle behöva hjälp med något moment, säger Ebba.

 

Ervin och Ebba har arbetat inom affärsområde Värme vid Mälarenergi i sommar.

Framtid inom energisektorn och Mälarenergi

Att framtiden finns inom energisektorn är Ervin och Ebba överens om. Ervin hoppas på att få arbeta med energiutveckling.
– Det finns så mycket man kan göra men något som känns kul och intressant är utvecklingsprojekt för att driva energiutvecklingen framåt. Ebba planerarar att om något år utbilda sig inom elektroteknik eller energisystem på universitetet.
En annan som ser energibranschen och Mälarenergi som en framtida arbetsgivare är Matilda Lif som valt sommarjobb på Mälarenergi Elnät. Till vardags läser hon Energiteknikprogrammet vid Mälardalens universitet och att det blev en energiteknik i Västerås var ingen slump.
– Jag vill göra skillnad för miljön. Då är energibranschen rätt ställe att vara på i och med den stora omställningen som måste göras. När man bor i Västerås finns det också många energiföretag och goda förutsättningar för att få ett jobb efter studierna, säger Matilda.

Mälarenergi lyfter fram tjejer vid rekrytering

Att det är viktigt med förebilder och representation vid rekrytering kan Matilda bekräfta. Energiteknikprogrammet vid universitetet är en av de utbildningar som vi på Mälarenergi samarbetar med, bland annat genom att hålla föreläsningar. På föreläsningen som Matilda deltog i fanns flera företag representerade men Mälarenergi stod ut i mängden.
– På föreläsningen var Mälarenergi det enda företaget som hade tre tjejer som representanter, de hade även med en som var ganska nyexaminerad. Det gjorde att jag blev motiverad och kände att det inte är så långt bort innan jag kan stå där på andra sidan i föreläsningssalen, säger Matilda.
– Att ni hade många tjejer och att ni även tog med nyexaminerade gjorde att jag kände att, här vill jag jobba. När jag skulle söka sommarjobb var det självklart att söka sommarjobb på Mälarenergi.

Vad gör du på ditt sommarjobb?
– Mitt sommarjobb har varit väldigt varierande. Jag har varit runt till Skultuna, Dingtuna och ut mot Sala för att byta lås på nätstationer. Jag har även fått vara på kontoret med nätplanerare och på driftcentralen, säger Matilda.
Att få kombinera det praktiska arbetet ute på fältet med att vara mer teoretisk på kontoret har gett Matilda en bättre översikt och förståelse för hur det hon läst i skolan fungerar i verkligheten.
– Vilket jättejobb alla gör som bemannar dygnet runt och löser väldigt komplexa problem. När jag satt med nätplanerarna förstod jag hur svårt det är att planera nätet för framtiden när man samtidigt som man ska ta hänsyn till alla andra faktorer i samhället. Och sommarjobb på Mälarenergi har givit Matilda mersmak inför framtiden.
-De här 4 veckorna kändes mer som 1 vecka, avslutar Matilda och ler.

Matilda Lif har arbetat vid Mälarenergi Elnät i sommar.

 

Är du student och intresserad av att sommarjobba hos oss på Mälarenergi 2023?
Välkommen att ansöka under sommarjobb på Mälarenergi. Annonserna läggs ut under januari 2023.
Är du redan examinerad, sök jobb hos oss. Vi ses!