Sommarjobbare 2021 – Här är några av våra hjältar

Några av våra sommarjobbare

Under sommaren 2021 har vi på Mälarenergi tagit emot 35 fantastiska sommarjobbare som alla hjälpt till att göra vardagen bättre för invånarna i Mälardalen. De har bland annat jobbat med elnät, värme, kyla, avlopp och vatten, kundservice och kommunikation. Deras jobb har hjälpt oss hålla igång flera viktiga funktioner i samhället och ni ska nu få möta några av dem.

Erik Beijer och Andrea Ekström hjälper Elnät med underhåll

Erik och Andrea ler in i kameran

– Vår huvuduppgift har varit att byta lås på mätstationer. Det har varit skönt att se hur listan med antal stationer kvar blir kortare och kortare, säger Erik.

– Ja, sen har vi även fått följa med på flera av de olika arbetsuppgifterna som finns på elnät, fortsätter Andrea.

Erik läser till högskoleingenjör i energiteknik med inriktning elektroteknik vid Mälardalens högskola och Andrea läser till elkraftsingenjör vid Teknikhögskolan. Under deras sommarjobb har de kunnat koppla samman det de läst i teorin i skolan med de praktiska uppgifterna de utfört på Mälarenergi. De har även fått en bättre förståelse över hur de olika delarna i elnätet hänger ihop.

Johanna Täuber tar prover på Avloppsreningsverket

Johanna ler in i kameran samtidigt som hon tar prover

– Mitt sommarjobb har varit väldigt varierat. Jag har gjort en hel del administrativa uppgifter på kontor men även många praktiska ute i anläggningen. Exempelvis har jag tagit olika prover som jag sedan analyserat i labbet, säger Johanna.

Johanna läser till civilingenjör inom samhällsbyggnad vid Chalmers i Göteborg. Under sin utbildning skrev hon sitt kandidatarbete om processen på ett avloppsreningsverk. Dessa kunskaper har hon under sommaren kunnat använda i praktiken. Hon har även lärt sig en hel del nya saker, bland annat hur man tar och analyserar olika prover.

Lotta Blylod och Hanna Brouillette sköter driften på Kraftvärmeverket

Lotta och Hanna på taket på Kraftvärmeverket

– Det dagliga arbetet har bestått av att gå olika ronder ute i anläggningen och se till att inget läcker eller har gått sönder. Hände det något mer akut var vi där och assisterade den ordinarie personalen, säger Hanna.

– Precis! Ibland var det mer avancerade moment som skulle göras och då hade vi en lista med olika steg som vi följde. Det gäller att följa den noga och alltid tänka på eventuella konsekvenser av det vi gör. Det är viktigt att det blir rätt, fortsätter Lotta.

Lotta läser en yrkesutbildning till Drifttekniker vid Creando Yrkeshögskola och Hanna läser till civilingenjör inom energiteknik vid Mälardalens Högskola. Båda två är överens om att de lärt sig massor under sin tid på Mälarenergi. De tycker även att de fått en bättre förståelse för driften i sin helhet genom att nu ha sett det som de läst om i teorin i verkligheten.

William Abrahamsson ser till att Bränsleberedningen fungerar som den ska

William ler in i kameran inifrån Bränsleberedningen

– Mitt sommarjobb innebar mycket övervakning och underhåll. En arbetsuppgift var att gå olika ronder vid anläggningens tre linjer. Jag kollade trycket på krossarna och såg till så att inget fastnat längst linjens gång och att allt såg helt och rent ut, säger William.

William läser till Elkraftsingenjör vid Västerås Yrkeshögskola och har trivts bra på sitt sommarjobb som drifttekniker. Under sommaren har han fått en bättre förståelse över vad det innebär att vara drifttekniker – att det både är mycket stillasittande och fysiskt arbete.

Fredrik Jonsson hjälper våra kunder över telefon

Fredrik sitter framför datorn och ler in i kameran

– På Kundsupport hjälpte jag kunder med allt från att förklara hur elhandel fungerar, hur man gör med elavtal och elnät vid en flytt eller gav rådgivning kring vilket elavtal som passar just den kund jag pratar med, säger Fredrik.

Fredrik ska till hösten börja sitt sista år på utbildningen till civilingenjör inom energisystem vid Mälardalens högskola. Att vara på Kundsupport har gett Fredrik en bättre förståelse för hur ett infraserviceföretag fungerar men även hur energibranschen fungerar i stort.

Vill du sommarjobba på Mälarenergi?

Är du student och intresserad av att sommarjobba hos oss 2022 är du välkommen att ansöka under sommarjobb på Mälarenergi. Annonserna läggs ut under januari 2022. Vi ses!

Här kan du läsa mer om våra sommarjobbare från tidigare år.