VA-pris till Mälarenergi för sagobok

Mälarenergi vann VA-pris för sagobok om vatten

Mälarenergis kommunikationsavdelning vann VA-priset för sagoboken ”Frans och Fias vattenäventyr”. Syftet med boken är att lokalt sprida mer information om hur vi tillsammans kan ta hand om vårt vatten. Boken delas ut till förskoleklasser i Västerås där Mälarenergi ansvarar för vatten-och avlopp.

VA-priset hyllar goda initiativ inom vatten och avlopp

Priset har grundats av branschorganisationen VA-fakta för att lyfta goda initiativ för att öka kännedomen och kunskapen om vatten- och avloppsfrågan. Mälarenergi var en av fyra finalister, och vid den internationella vattendagen den 22 mars tillkännagavs att sagoboken vunnit första pris.

– Vi är så stolta och glada över priset att vi nästan spricker. När vi lyckas intressera barn för vattenfrågor, så får vi en viktig röst för smart användande av vatten i varje familj, säger Ann-Charlotte Duvkär Affärsområdeschef Vatten på Mälarenergi.

Sagoboken sprider viktigt budskap om vårt vatten

Sagoboken handlar om barnen Frans och Fia som träffar filuren Mälle på den lokala stranden Lögastrand. Han tar med dem på ett ovanligt blött äventyr genom vattenrör, grusåsar och reningsverk. De reser längs vattnets väg – till kranen hemma och tillbaka som renat vatten till Mälaren. Boken har fått motta mängder av positiv respons från barn, lärare, syskon och föräldrar. Dessutom har vår gröna vän Mälle gjort storsuccé hos alla yngre barn och honom kan man även träffa, livs levande, vid utvalda evenemang.

– Vi gjorde sagoboken för att barn är nyfikna och vill göra rätt, de är därför en fantastisk målgrupp när vi vill informera om hur vi alla kan vara aktsamma om vårt vatten. Barnen tar sedan med sig hållbarhetsfrågorna hem till de vuxna, vilket gör dem till viktiga ambassadörer för oss, säger Camilla Hadarsson, som ansvarar för Mälarenergis skolsamarbeten. Många barn har berättat hur de fått föräldrarna att sluta slänga snus och hår i toaletten eller att de sagt åt grannar att inte tvätta bilen på gatan.

Ett lokalt samarbete

Camilla Hadarsson, Jennifer Hanning Ericsson och Lisa Dyrberg som arbetar på Mälarenergis kommunikationsavdelning har varit med på hela resan – från idé, text och bearbetning fram till färdig bok. De fina illustrationerna är gjorda av en lokala illustratör.

– Det här var helt klart ett drömuppdrag för mig! Det känns både meningsfullt och roligt att rita och förklara vattnets kretslopp för barn. Det gäller ju att fånga barnens intresse med både roliga bilder och en bra story. De måste gilla sagoboken om vi ska nå dem med vårt budskap. Och det känns extra roligt eftersom jag själv brinner för miljön och vår fantastiska natur vi har här runt Västerås, säger illustratören Tobias Flygar.

 

Läs VA-faktas pressmeddelanden om priset och nomineringen här.

Kolla gärna in TV021s inslag också.

Här kan du läsa mer om sagoboken.