En sagobok om vattnets kretslopp till Västerås alla förskoleklasser

I höst får alla elever i förskoleklass i Västerås kommun en bok om vattnets kretslopp. I boken tar figuren Mälle med barnen Frans och Fia på ett äventyr genom vattenrör, grusåsar och reningsverk.

Mälarenergi har sedan länge ett nära och brett samarbete med skolor från mellanstadiet och upp till högskola/universitet.

– Eftersom små barn är nyfikna, ville vi hitta ett sätt att nå ut även till de yngre eleverna i förskoleklass. Då  föddes idén om att ta fram en sagobok, som på ett roligt och spännande sätt berättar hur vi ska ta hand om vårt vatten på bästa sätt, berättar Camilla Hadarsson som ansvarar för skolsamarbetet på Mälarenergi. När barnen läst boken, kommer de med största säkerhet säga till om de vuxna spolar ner fel saker. Små barn är fantastiska ambassadörer för oss!

Älska Mälaren – den ingår i ett evigt kretslopp

Vi är cirka 2 miljoner människor som får vårt dricksvatten från Mälaren, varje dag. Ännu fler vill också nyttja Mälaren på fritiden, till bad- och båtliv, fiske eller till skridskoåkning på vintern. Därför behöver vi tänka på hur vi behandlar vår sjö. Vatten ingår ju i ett evigt kretslopp vilket betyder att vi kommer dricka samma vatten om och om igen under hela vår livstid.  Och det är ju en riktigt bra anledning till att inte smutsa ner det.

I boken får Frans och Fia lära sig hur man tar hand om Mälaren på bästa sätt, och vad man får och inte får spola ner i toaletten. På sajten Älska Mälaren listar vi 10 saker som du kanske spolar ner – men som vi inte kan rena.

Boken delas ut till Västerås alla förskoleklasser

Böckerna riktar sig till 6-åringar. Under hösten delas de ut till förskoleklasser i de områden där Mälarenergi ansvarar för vatten och avlopp – en bok till varje elev att ta med hem, samt ett exemplar för högläsning i klassrummet. Alla lärare som berörs kommer att bli kontaktade.
Läs mer om Mälarenergis skolsamarbete på hemsidan. 

Bilderna i boken är gjorda av Tobias Flygar, en illustratör från  Västerås. Han har tidigare gjort många illustrationer åt  Mälarenergi, bland annat Vattensajten och Elsajten som ligger  på Mälarenergis hemsida. Tack vare flera tidigare uppdrag  har Tobias god inblick i hur företagets verksamheter fungerar.

– Det här var helt klart ett drömuppdrag för mig. Jag gillar att sätta mig in i krångliga saker och sedan med hjälp av bilder förklara på ett enkelt och tydligt sätt, säger Tobias. Det är en extra rolig utmaning att försöka få barn att förstå den här typen av flöden. Och hittar man rätt nivå så kan det ofta bli intressant även för vuxna. Sedan tycker jag att det är jättekul att det är lokalt också, jag är ju född och uppväxt här och gillar verkligen Västerås och Mälaren.

– Kan vi få barn, och kanske även deras föräldrar, att förstå att vi måste vara rädda om vårt vatten, då har vi lyckats med sagoboken, säger Tobias och Camilla i munnen på varandra. Så där som man gör när man har jobbat tillsammans med något som man känner starkt för.


2 miljoner människor får sitt dricksvatten från Mälaren

Här kan du läsa mer om hur Mälarenergi tillverkar Svealands godaste vatten.