Västerås Cable Park

Västerås Cable Park

Vilken fantastisk idé Peter Vahlfridsson tog med sig hem från USA. Självklart ska Mälarstaden Västerås ha en Cable Park för wakeboard! För den oinvigde handlar det om att åka bräda på vattnet  med hjälp av en eldriven linbana.  En  häftig vattensport, hur galet och kul som helst!

När Peter promenerade längs Mälarstranden såg han den perfekta, Vindskyddade platsen vid Sjökrogen nere vid småbåtshamnen. Ivrigt tog han kontakt med Västerås stad, där hans idé fick ett positivt mottagande. Det tog några år från idé till verklighet, men våren 2014 invigdes Västerås Cable Park.

– Visst var det en utmaning, men första året blev succé. Nu är vi   igång för andra året och bygger nya hopp och rails, berättar Peter när säsongen nyligen startat. Jag fastnade för sporten när jag var i USA, den är perfekt för Västerås och vår Cable Park passar verkligen alla åldrar och nivåer. Dessutom är den miljövänlig. Här behövs ingen bensinslukande båt för att trixa med brädan på vattnet.

Det framkommer att Peter blev SM­-trea förra året i wakeboard, och förhoppningsvis blir sporten en OS­-gren 2020, det sporrar. Men framför allt är Västerås Cable Park en tillgång för alla som är sugna på att prova den häftiga sporten. Sporten är betydligt större än man tror och passar alla simkunniga oavsett ålder. I Tyskland finns runt 200 parker, i Sverige ett tiotal hittills. Vår anläggning är perfekt för nybörjaren, men den passar också för elitåkaren som vill testa och träna in nya hopp. Det här är en individuell bedömningssport där det gäller att ha en egen stil, säger Peter, som kallar sig för hobbyåkare.

Som nybörjare får du instruktioner på land, instruktören kör linbanan från bryggan med en joystick och anpassar hastigheten manuellt. Utrustning ingår förstås.

Mälarenergi med på banan

Mälarenergi sponsrar ett av två hopp på banan.

– För Mälarenergi är det viktigt att människorna i vårt samhälle mår bra och  får en chans att utvecklas, säger Glenn Braun, sponsoransvarig på Mälarenergi. Den  här anläggningen betyder mycket för alla åldrar, självklart mest för barn och ungdomar, men även för äldre som sätter sig i gräset och tittar och njuter av vattensporten.

I sommar arrangeras många spännande event i Västerås Cable Park. Kom och testa själv eller låt dig inspireras av elitåkarnas häftiga turer!


 

Fakta:

150 kr för ett åk på cirka tio minuter eller så länge du orkar. Dagskort: Åk så mycket du vill under en dag: 250 kr barn, 350 kr vuxna. Utrustning ingår: bräda, hjälm och flytväst samt våtdräkt vid behov.

www.facebook.com/vasterascablepark