Nya ackumulatortanken ska jämna ut värmeproduktionen i vinter

Nu har Mälarenergis nya ackumulatortank nått sin fulla höjd. Vattnet i tanken ska värma oss under kalla vinterdagar.

I december 2016 tog Mälarenergis styrelse beslutet att bygga en ny stor ackumulatortank intill Kraftvärmeverket på Sjöhagsvägen. Ett välkommet tillskott för att jämna ut fjärrvärmeproduktionen och hantera effekttoppar under årets kallaste dagar.

Ackumulatortanken – ett tillskott till Västerås skyline

Med sina 82,5 x 21 meter är tanken synlig på långt håll. Just nu är den rostbrun men efter att den isolerats kommer stommen att kläs med silvergrå profilplåt, översta delen kommer att förses med ett dekorband av blank rostfri stål. Ovanpå tanken sitter en 6 meter hög krona/lanternan med ett transparent sträckmetalltak som kommer att kunna belysas med olika färger. Tanken kan lagra mer än 26 miljoner liter varmt vatten, vilket täcker 8 – 24 timmars värmebehov. Vattentemperatur kommer variera från 45-98°C.

 

Den nya ackumulatortanken ska jämna ut effektopparna i fjärrvämeproduktionen under vintern.
Fotomontage av vy från Sjöhagsvägen där den nya ackumulatortanken byggs. Arkitekt Per Nyström, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB

En tank av det här slaget kräver en grund utöver det vanliga. Plattan som består av 1 150 kubikmeter betong och är armerad med ca 75 ton armeringsjärn och står på 520 skruvade pålar.

I januari i år började man montera de rostfärgade mantelplåtarna. I samband med att plåtarna kom på plats skruvades ackumulatorn uppåt och blev högre och högre. Nu är den alltså uppe i full höjd, ljuskronan på toppen inräknad. Storleken gör att den blir ett nytt bidrag till Västerås stadssilhuett jämte skorstenarna på Kraftvärmeverket.

I september börjar vi fylla ackumulatorn med fjärrvärmevatten, vilket tar cirka 3-4 veckor. I samband med det görs läckagekontroll och sedan börjar isolering och fasadbeklädnad vilket beräknas ta 4-5 mån. Vi räknar med att ta den nya ackumulatorn ska vara i drift till våren 2019.

Fjärrvärme – ett hållbart sätt att värma sitt hus

Att värma sitt hus med fjärrvärme är enkelt. I Västerås är hela 98 % av fastigheterna anslutna till fjärrvärmenätet. Fjärrvärme är också en bra uppvärmningsform när man vill hushålla med jordens resurser. I Västerås använder vi avfall från samhället och spill från skogsindustrin för att göra el och värme i Kraftvärmeverket, vilket gör att vi kan spara på andra naturresurser. Fjärrvärmen är den viktigaste förklaringen till att Sverige lyckats sänka koldioxidutsläppen. Att välja fjärrvärme är ett sätt att leva hållbart och under de senaste åren har rekordmånga fastighetsägare valt att ansluta sina fastigheter till fjärrvärmenätet i Västerås.

Med den nya generationens fjärrvärmecentraler kan du styra inomhusklimatet direkt i din mobil med appen Klimatkontroll.

Så fungerar fjärrvärme.