Gaming-eventet Northspawn blev en succé

Mälarenergi sponsrar NorthSpawn. Temat för gameing-eventet var digital infraservice.

I början av november i år var det premiär för NorthSpawn i Västerås. Ett fyra dagar långt gaming-event som drog närmare 1000 besökare.

–Det blev succé ! Vi vill skapa en arena för e-sport och därför samarbetar vi med NorthSpawn, säger Glenn Braun som är sponsoransvarig på Mälarenergi.

Det är fredag eftermiddag den 2:a november. Ungefär 400 datorer är uppkopplade i den stora industrilokalen på Hacksta i Västerås. Mängder av ungdomar spelar spel. Alla har hörlurar och verkar vara i sin egen värld. Dennis Lindström, 25 år, reser sig från sin stol för att ta en paus.

– Jag har varit här sedan igår, jag sov i min stol, säger han och visar hur stolen går att fälla ner hela vägen till liggande.

Dennis Lindström är på Northspawn och LANar.
Dennis Lindström är på Northspawn och LANar.

På vardagarna är Dennis systemadministratör och jobbar med cybersäkerhet. Han är på plats på NorthSpawn för LAN:et och turneringen i spelet Fortnite. Fortnite är världens största spel och man spelar online mot hela världen.

– Det är roligt att vara här och kunna spela tillsammans med sina vänner, säger han med ett leende. Han tycker att eventet lever upp till förväntningarna.

Kreativt Hackaton på temat digital infraservice

En av helgens stora händelser var det 24 timmars Hackaton – NorthHack som Mälarenergi och Fibra var med och anordnade. Temat var infraservice i morgondagens digitala stad.

– Vi är positivt överraskade över tävlingsresultatet! Det här är ett väldigt bra sätt att få input och nya idéer kring digital teknik, säger Ove Fredriksson, marknadschef på Mälarenergi.

Deltagarna som arbetade i lag om tre till fyra personer, skulle med hjälp av programmerings-verktyget Amazon Sumerian skapa exempelvis en webbtjänst eller en app. Under tiden hade de tillgång till väderdata samt en mängd data från Mälarenergi och Västerås stad.

Laura Toric, 21 år, från Kroatien deltar i Hackatonet. Hon studerar just nu på Mälardalens
Laura Toric, 21 år, från Kroatien deltar i Hackatonet. Hon studerar just nu på Mälardalens högskola och blev tipsad av en kompis att anmäla sig. – Min styrka under Hackatonet är att jag är en tävlingsmänniska, säger hon.

-Vi är imponerade över hur långt deltagarna kom på 24 timmar. De som vann med bästa app lyckades ta till sig en ny mjukvara, sätta sig in i data, utvärdera en uppgift och utveckla en lösning där man med hjälp av mobilen och AR kunde filma en byggnad och få fram energistatistik för den byggnaden. Det är häftigt och resultatet ger en god hint om hur morgondagens infraservice kommer fungera, säger Ove.

– NorthHack gav oss chansen att testa hypotesen ”Om Mälarenergi delar data offentligt, då kan andra skapa värde åt oss på våran data”. Resultaten från  NorthHack visar att det absolut är möjligt, säger Henrik Wickström som arbetar i Mälarenergis strategiska projekt Värdeskapande Digitalisering.

Northspawn ger e-sport en nya arena

Eventet innehöll bland annat ett stort LAN, ett Hackaton, ett interaktivt expo-område och ett streamingområde med svenska streamers på plats. Glenn Braun, ansvarig för sponsring och samarbeten på Mälarenergi, berättar att planeringen för eventet har varit igång i cirka 1,5 år.

– Vi vill ge den här målgruppen en arena! Det finns ju redan arenor för alla andra sporter. Vissa tycker inte att gaming är en sport, men det här är en helt ny generation med nya intressen. Vi tycker att alla ska ha möjlighet att utvecklas inom sitt område, säger Glenn.

I mitten av den stora lokalen streamas en match i e-sport. På andra sidan finns expo-området. Therese Eriksson och Niklas Persson är på plats från Mälardalens högskola. De går Civilingenjörsprogrammet med inriktning robotik och håller på att programmera och koppla sladdar för fullt för att få igång en elcykel som ska gå av sig själv.

– Vi är här för att visa vad robotik innebär och ta bort lite av mystiken kring det, säger Therese.

Tillsammans utvecklar vi samhället

För Mälarenergi är det viktigt att människorna i vårt samhälle mår bra och får en chans att utvecklas. Mälarenergi sponsrar därför en rad olika företeelser som täcker in samhälle, kultur och idrott. Vi har också nära samarbeten med regionens skolor och tar ofta emot studiebesök till våra anläggningar.

För att uppmuntra en hälsosam livsstil för alla har vi även tillsammans med lokala idrottsföreningar skapat de egna arrangemangen Mälarenergi Stadslopp, MälarenergiCup Innebandy och Mälarenergi Night Run.