Ladda din elbil hemma och gör ett hållbart miljöval

Att köpa elbil innebär att du behöver kunna ladda din elbil hemma. Då behöver du installera eller ha tillgång till en laddbox. Du behöver också planerar din körning för att ladda under resans gång och se till att du alltid har med dig laddsladd. I gengäld kör du behagligare, gör ekonomiska vinster och framförallt gör du ett mycket bättre miljöval.

Precis som vid vilket bilinköp som helst behöver du tänka på vilket behov du har av bilen. Ju längre sträckor du kör – desto längre tid behöver bilen laddas efter körning. När du laddar bilen behövs en hemmaladdare med en effekt på 3,7 kW. Med en sådan kan du komma två mil på en timmes laddning och snittpriset per mil landar oftast på omkring 2 kronor.

Positiva upplevelser med laddhybrid

Daniel Järestig bor i Hallstahammar och har en laddhybrid sedan i somras.

– Jag måste säga att det är en helt underbar bil, som helt har förändrat mitt körsätt. Jag kör både lugnare och behagligare idag och räknar med att spara mellan 1 500-2 000 kronor i månaden i bränslekostnad. Men jag valde den framför allt utifrån ett miljöperspektiv. Jag jobbar inom elkraft och el och för mig är eldrivna fordon framtiden. Att jag valde en laddhybrid beror på att den är mer praktisk till våra långa resor till fjällen, säger Daniel Järlestig.

Om du installerar en laddbox hemma kostar det omkring 20 000 kr. Då ingår laddbox, kablage, montering och eventuellt en mindre anpassning av elcentralen. När du väljer laddbox, tänk på att välja en som uppfyller Elsäkerhetsverkets krav. Kraven finns på elsakerhetsverket.se.

För installation av en laddbox kan du till exempel vända dig till Mälarenergi. Läs mer på Mälarenergis hemsida

Planera i förväg var du laddar din bil. På många större köpcentra, tankstationer och offentliga platser finns idag laddstationer och alla laddplatser inom region Mälardalen är utmärkta i Google Maps. Standarden på kontakter för elbilar i Sverige är en europastandard som kallas för typ 2, vilket gör att du även kan ladda din bil i Europa.

Tänk på säkerheten när du ska ladda din elbil hemma

Ladda aldrig bilen via ett motorvärmaruttag eller eluttag. De är inte anpassade för den höga strömstyrkan som krävs under en längre period när du laddar din elbil. Uttaget kan smälta av överhettning och i värsta fall kan det börja brinna.

En laddbox kommunicerar med bilen och elen stängs automatiskt av när bilen är fulladdad. Laddboxen ska monteras av en behörig elinstallatör och själva laddboxen ska uppfylla Elsäkerhetsverkets krav.

Ladda bilen – betala med EasyPark

Mälarenergi och Easypark erbjuder 65 nya parkeringsplatser att ladda på i Laddregion Mälardalen, det vill säga i Västerås, Hallstahammar, Köping, Arboga och Kungsör. Laddplatserna är utmärkta i Google maps så att du kan planera din körning. När du laddar bilen behöver du appen EasyPark. Laddningen startar när du sätter sladden i bilen och du betalar enkelt via EasyPark-appen. Timpriset för varje parkering hittar du i EasyPark-appen under ”Se detaljer”. När du laddar din elbil vid en offentlig laddstation/parkeringsplats måste du ha med din egen laddsladd.

Vill du ha en laddbox hemma?

Mälarenergi har lång erfarenhet av att installera laddstationer och laddboxar till privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Med en egen laddbox hemma, laddar du bilen både snabbt och säkert. Mer information finns på Mälarenergis hemsida

Ladda-hemma-stöd

I regeringens vårändringsbudget 2019 är pengar avsatta för ladda-hemma-stödet. Bidraget gäller under 2019 och ger 50 % för privatpersoner som installerar en laddninsgpunkt för elfordon hemma. Din ansökan om bidrag måste komma in senast sex månader efter att installationen av laddningsanordningen slutförts.

Läs mer på naturvardsverket.se

Northvolt och Mälarenergi i samarbete kring batterilager