Med hjälp av våra sommarjobbare blir vardagen bättre

Med hjälp av våra sommarjobbare gör vi vardagen bättre för alla invånare i Mälardalen under sommaren. Energi, vatten och bredbandslösningar utgör grunden för många viktiga samhällsfunktioner. Ett arbete som året runt bidrar till att göra samhället bättre – ja till och med världen lite bättre. I sommar fick 36 glada studenter sommarjobb på Mälarenergi.

Sommarjobb på distans

Den här sommaren har 36 sommarjobbare från gymnasier, högskolor och universitet jobbat på Mälarenergi. Eftersom vi har en pågående Coronapandemi så har även en av dem jobbat på distans. Här berättar de om sina framtidsplaner, jobbdrömmar och hur det är att sommarjobba på Mälarenergi. Du får också träffa Elena Tomas-Aparicio som har varit handledare i sommar och löst utmaningen med distansering i Coronatider.

Filippa sommarjobbar på Mälarenergi. Med hjälp av våra sommarjobbare blir vardagen bättre.

Filippa Nordmark digitaliserar dokument

– På det senaste avdelningsmötet pratade Mälarenergi om att bränna sopor och att det gjordes för att minska deponin i världen samt minska miljöpåverkan. Det var väldigt intressant eftersom vi då hamnade i ett världsomspännande perspektiv och det finns väldigt mycket att göra. Vi får inte förstöra naturens kretslopp för det går inte att ersätta.

Filippa har precis gått ut samhällsvetenskaplig inriktning på Widénska gymnasiet där hon satsat helhjärtat på sin sport innebandy. I sommar har hon jobbat med att digitalisera dokument på Värme Energisupport.

– Om allt går som planerat, så reser jag till Zimbabwe innan jag pluggar vidare. Resan går ut på att skydda och bevara djurlivet med fokus på att återställa noshörningen till sin tidigare levnadsmiljö. Ett äventyr som förenar nytta med nöje, avslutar Filippa.

Hanna sommarjobbar på Mälarenergi. Med hjälp av våra sommarjobbare blir vardagen bättre.

Hanna Brouilette driftar på Kraftvärmeverket

– Jag vill jobba inom området energi och vara med och påverka för att samhället ska gå mot en grönare framtid, säger Hanna som tycker att hon har världens bästa sommarjobb på Mälarenergis Kraftvärmeverk.

Hon pluggar till civilingenjör inom energisystem på Mälardalens Högskola och blir väldigt inspirerad av ny teknik. Från och med i höst har hon möjlighet att bidra till samhällets utveckling genom studentrådet inom IVA, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

– Det ska bli riktigt spännande att få jobba med saker som vi tycker är viktiga i samhället och vara med och påverka olika områden.

På Kraftvärmeverket har hon lärt sig allt om anläggningen och hur den fungerar.
– Jag går med på ronder och kollar så att inget läcker eller låter avvikande. På luktronden betygsätter jag graden av lukt på olika platser och på nattronden gör man något som kallas 24-timmars. Det går ut på att kontrollera och skriva av mätare längst ner i Kraftvärmeverket. Allt som jag lär mig är guld värt. Det är nu jag verkligen förstår hur ett Kraftvärmeverk fungerar och det underlättar i mina fortsatta studier, avslutar Hanna.

Lovisa sommarjobbar på Mälarenergi. Med hjälp av våra sommarjobbare blir vardagen bättre.

Lovisa Pettersson jobbar med elmätare och granskar olika system

– För mig är det viktigt att bidra och underlätta för andra. El är något som vi inte klarar oss utan och om jag är med för att få det att fungera så har jag underlättat tillvaron för många, menar Lovisa från Enköping.

Hon pluggar till högskoleingenjör inom elektroteknik på Mälardalens Högskola. I sommar har hon jobbat på Mälarenergi Elnät, Marknad & Mättjänster.

– Jag jobbar med att granska olika system. Vi har också åkt ut för att samla in mätvärden. En insikt jag har fått är att även om jag jobbar med bakomliggande jobb som inte syns så är man med och bidrar till helheten. Jag känner att det jag gör här har betydelse. I framtiden kan jag tänka mig att vara projektledare där man har många bollar i luften samtidigt, avslutar Lovisa.

Sophia sommarjobbar på Mälarenergi. Med hjälp av våra sommarjobbare blir vardagen bättre.

Sophia Fisher jobbar med inkommande samtal på Fibras Kundcenter

– Först och främst ska jag klara min utbildning och sedan är drömmen att få jobba inom elnätsbranschen. Det är en väldigt spännande bransch som står inför många utmaningar och jag vill gärna vara med om den utvecklingen, säger Sophia som sommarjobbar på Fibras Kundcenter.
Hon pluggar till civilingenjör inom energisystem på Mälardalens Högskola. Att valet föll på energisystem var mer en slump.

– Från början hade jag tänkt bort inriktningar inom teknik och energi. Ämnen som matte, kemi och fysik övergick mitt förstånd när jag pluggade på gymnasiet. Det var när jag läste in naturkunskap B för att få behörighet till att plugga på högskolan som jag kom underfund med att det var det här jag var intresserad av och ville syssla med.

– På Fibras Kundcenter jobbar jag med inkommande samtal där jag svarar på kundernas frågor. Många av frågorna kommer in via Facebook. Jag har lärt mig massor om hur Fibras infrastruktur funkar och sett hur beroende vi är av den. Alla människor fungerar olika och inget samtal är det andra likt, det är spännande, avslutar Sophia.

Oscar sommarjobbar på Mälarenergi.

Oscar Karlsson jobbar med kommunikation mellan elmätare och mätaravläsningar

– Tanken är att hålla på med eltransmission eller möjligtvis generering av förnybar energi i framtiden. Det händer väldigt mycket på området nu med förnybar energiproduktion som sol och vind, det är spännande säger Oscar som är nyutexaminerad ingenjör i energiteknik.

Han kommer från Eskilstuna och sommarjobbar sitt andra år på Mälarenergi Elnäts, Marknad & Mättjänster.

– Bland annat hjälper jag till med att kolla kartor eller gateways. Det är kommunikation mellan elmätare och en viktig del i de mätarbyten som görs nu, där ca 100 000 mätare ska bytas ut fram till 2025. Det är väldigt mycket jobb kring mätarbytena. Faktum är att mitt exjobb handlade om effekttariffer och hänger ihop med de nya mätarna. Tarifferna syftar till att kunderna i slutänden debiteras rätt avgift, förklarar Oscar.

– Jag trivs bra på Mälarenergi och skulle gärna tänka mig att fortsätta jobba här i framtiden, avslutar han.

Elena jobbar från hemmakontoret.

Elena handleder sommarjobb på distans

– Med sommarjobbare har vi en unik chans att visa vår företagskultur och våra värderingar, säger Elena Tomas-Aparicio som jobbar på Teknik & Analys på Värmes produktionsavdelning. Vi får inte glömma att sommarjobbare och studenter är vår framtida arbetskraft och även våra kunder så intrycket vi gör är väldigt viktigt.

I sommar har hon tillsammans med sin kollega Einar Port varit handledare åt Pauline Lundgren som beroende på Coronapandemin har haft sommarjobb på distans. En utmaning som man löst på ett kreativt sätt.

– Situationen med social distansering gjorde att vi fick avvika från vår ursprungliga planering där sommarjobbaren skulle ha varit en mer integrerad del av verksamheten. Vi definierade ett par uppgifter som var passande och inte krävde att hon var på plats fysiskt. Uppgifterna var av sådan karaktär att de gick att jobba självständigt med på distans, ungefär som ett kortare examensarbete. Vi skötte handledning genom regelbundna avstämningar på distans vilket fungerade väldigt bra.

Sommarjobb via digitala kanaler

En fördel var också att Pauline har haft sommarjobb på Mälarenergis drift tidigare och kände igen en hel del redan från början.

– Rent praktiskt hade vi minst en avstämning fysiskt i veckan. Hon var självgående och stämde av med oss vid behov via digitala kanaler. Dessutom försökte vi få in henne i vår verksamhet på enhetens digitala avstämningar, där hon fick lära känna resten av medarbetarna på enheten. Hon bidrog med datainsamling och analys med vår guidning. Vi fick en del gjort som vi aldrig annars hinner med samt att vi fick några aha-upplevelser när hon presenterade resultaten för oss!

– Även på distans känner man studentens vilja att tillämpa sina kunskaper och lära sig. Det tillför nya perspektiv till verksamheten helt enkelt!

Vill du också ha sommarjobb på Mälarenergi?

Om du också är student och intresserad av ett sommarjobb på Mälarenergi kan du ansöka under Sommarjobb på Mälarenergi. Du måste vara ute i god tid – alla sommarjobb läggs ut i januari varje år.

Läs också om förra årets sommarjobbare