Schysst elhandel – schyssta elavtal för din skull

Mälarenergi är certifierade för Schysst elhandel av branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Schysst elhandel är en certifiering, framtagen av Energiföretagen Sverige, som ska göra dig trygg i ditt val av elavtal. Det ska vara tydligt vad du köper och vad det innebär. Mälarenergi har varit med sedan starten 2017 och är stolta över att vara schyssta elhandlare.

– Vi är enormt ödmjuka och tacksamma för att vi sedan 2017, då detta certifikat infördes, varje år har levt upp till kriterierna i den årliga revisionen. Genom Schysst elhandel förbinder vi oss att vara tydliga och korrekta i avtal, villkor och prisinformation. Vi lovar att aldrig ingå avtal med dem som visar tecken på att inte förstå innebörden av avtalet, alltid upplysa dig om dina rättigheter och visa hur du går tillväga vid klagomål, säger Birgitta Rasmussen Certifieringsansvarig på Mälarenergi.

Birgitta Rasmussen, Certifieringsansvarig Schysst elhandel
Birgitta Rasmussen

Kriterierna för Schysst elhandel omfattar bland annat:

 • enkla och korrekta beskrivningar av våra elhandelsprodukter
 • tydlig och korrekt prisinformation
 • bra och schysst fullmaktshantering
 • att ta särskild hänsyn till utsatta kunder
 • att hjälpa dig som kund vid klagomål och ger information om vilka rättigheter du har

Tänk på det här innan du tecknar ett nytt elavtal

Som schyssta elhandlare vill vi stötta och hjälpa dig som kund. Det kan till exempel vara svårt att veta vad man ska tänka på innan man tecknar ett nytt elavtal. Här kommer några råd:

 • Gör inga förhastade överenskommelser.
 • Kontrollera det avtal du redan har. Vad har du för bindningstid, uppsägningstid och brytkostnader?
 • Titta på jämförpriset. Det innefattar alla kostnader på din elhandelsfaktura och är mer intressant än elpriset när två elhandelsföretag ska jämföras.
 • Ta reda på alla avtalsvillkor. Bli inte lurad av ett inledande lågt kampanjpris. Vilket pris gäller när erbjudandet löpt ut? Vilka blir påslagen för elcertifikat, ursprungsgarantier, moms med mera och vilken är den fasta månads- eller årsavgiften?

På nätet finns ett flertal olika jämförelsesidor för elavtal. Priserna på dessa webbsidor kan tyvärr vara missvisande på flera sätt. Om ett bolag har lagt in ett kampanjpris och tagit bort de fasta avgifterna under några månader ser deras priser låga ut i jämförelse med andra bolag, men det betyder inte att det är det lägsta priset på längre sikt. På dessa sidor bakas även kostnad för kWh och fasta avgifter ihop, vilket gör att en felinmatning av elanvändningen får stor påverkan på priset.

Råd till dig som av misstag accepterat ett nytt elavtal

Om du av misstag har ingått ett elavtal, så kom ihåg att du har rätt att ångra dig.

 • Du har 14 dagars ångerrätt om avtalet ingåtts på distans. (Vi på Mälarenergi erbjuder ångerrätt oavsett hur du har tecknat elavtalet.)
 • Även ett avtal som ingåtts ”ute på stan” omfattas av ångerrätten.
 • Ångerrätten på 14 dagar räknas från att du fått information om den från elhandelsföretaget.
 • Du behöver inte invänta den skriftliga bekräftelsen om byte innan du meddelar att du ångrat dig. Ju snabbare du reagerar desto bättre.
 • Du behöver inte motivera varför du ångrar dig.
 • På seriösa elhandelsföretags hemsidor ska det finnas en ångerblankett som du kan använda och skicka in till det bolag som kontaktat dig. Motsvarande blankett finns även på Konsumentverkets hemsida.
 • Begär ett bevis på att du ångrat dig, till exempel en mejlbekräftelse eller att elhandelsföretaget skickar ett rekommenderat brev.

Vid en eventuell tvist finns råd och vägledning att få av bland annat Konsumenternas Energimarknadsbyrå. På deras hemsida finner du exempelvis en lista över oseriösa elhandelsföretag som fått många klagomålsanmälningar.

Hör av dig till oss med frågor om ditt elavtal!

Då och då blir vi kontaktade av kunder som blivit uppringda av en säljare som påstår att de har ett samarbete med oss på Mälarenergi. Detta stämmer oftast inte. Vi är enormt tacksamma för att du som kund då kontaktar oss. Det gör det möjligt för oss att hjälpa dig, så du inte ingår ett otydligt avtal och vi uppmärksammas på att ett säljbolag använder Mälarenergis namn orätt. Har du blivit kontaktad av en elhandelsäljare och känner dig tveksam eller har du övriga frågor angående ditt elavtal.

Tveka inte att kontakta oss.