Nu laddar vi batterier med batterier!

Nu laddar Mälarenergi batterier med batterier! Batteriet i Västerås väntas sänka effekttopparna i det lokala elnätet med över 80 procent. Foto: Lasse Fredriksson

I går invigde vi det första batterilaget i Mälarenergis elnät! Batteriet står på Rocklundaområdet i Västerås och väntas sänka effekttopparna och avlasta det lokala elnätet vid elbilsladdning med över 80 procent. Batterier är en del av framtidens energisystem.

Invigningen började med tal av Helena Olssén, Niklas Gunnar, Emad Zand från Northvolt och Björn Sandvall från Rocklunda Fastigheter. Därefter kopplades batterilagret symboliskt in med hjälp av en guldkabel och den gröna stapeln började lysa så åhörarna kunde se hur många procent av batteriet som används. De som höll i kabeln var: Helena Olssén och Niklas Gunnar, Mälarenergi, Emad Zand, Northvolt, samt Björn Sandvall och Kristina Engström, Rocklunda fastigheter.

Projektet är ett samarbete mellan Mälarenergi, Northvolt och Rocklunda Fastigheter.

Invigningen bevakades av bland annat VLT och SVT Nyheter Västmanland.

Fler batterier för en hållbar framtid

Som ett ytterligare steg kommer Mälarenergi och Northvolt fortsätta samarbetet genom att installera mobila batterilager som bygger på Northvolts Voltpack Mobile, ett system som lanserades i maj 2020.

Nu laddar Mälarenergi batterier med batterier! Batteriet i Västerås väntas sänka effekttopparna i det lokala elnätet med över 80 procent.
Helena Olssén strategichef Mälarenergi Elnät.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Northvolt ta ytterligare steg i vårt arbete mot det framtida hållbara samhället. I Mälardalsregionen står vi inför både en effekt- och nätkapacitetsutmaning och för oss innebär projektet en möjlighet att validera de fördelar som batterilager kan ge elnätet, kunden och samhället i stort säger Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi Elnät.

 

Nu laddar Mälarenergi batterier med batterier! Batteriet i Västerås väntas sänka effekttopparna i det lokala elnätet med över 80 procent.
På plats vid invigningen var några av dem som deltagit i projektet från Mälarenergi: Niklas Björkbacka, Anders Einarsen, Magnus Eriksson, Helena Olssén, Roger Westlund, Johan Tonde, Niklas Gunnar.

Projektet medfinansieras av Energimyndigheten

Batterilagret medfinansieras av Energimyndigheten och är en av pusselbitarna som behövs när vi bygger en hållbar framtid. En framtid där vi måste kunna hantera väderberoende, småskalig och lokal energiproduktion samtidigt som vi använder allt mer el i vårt samhälle.

Batterier – en del av framtidens energisystem

Efterfrågan ökar på lösningar för att stärka elnäten på ett flexibelt sätt. Batterilagret på Rocklunda är ett litiumjonbatterisystem baserat på det modulära batterisystemet Voltrack från Northvolt.

Nu laddar Mälarenergi batterier med batterier! Batteriet på Rocklunda väntas sänka effekttopparna i det lokala elnätet med över 80 procent.

Med en effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kWh väntas batteriet sänka effekttopparna och avlasta det lokala elnätet vid elbilsladdning med över 80 procent.

Läs mer om batterilagret och projektet.