AR ska få fler tjejer att bli intresserade av teknik!

I alla fall om man får tro gymnasieungdomarna i Framtidsverkstad! Mälarenergi var ett av sju företag som deltog i årets upplaga av Framtidsverkstad – ett samarbete mellan RISE SICS, Västerås stad, Arbetsförmedlingen och Västerås Science park. Utmaningen vi gav till ungdomarna var att ta fram ett koncept för hur vi ska få tjejer i årskurs åtta och nio att intressera sig för yrken inom teknik.

Hur ska vi få fler tjejer att vilja jobba med teknik?

Den frågan ställde vi till vår grupp av gymnasieungdomar som deltog i årets upplaga av Framtidsverkstad! Framtidsverkstad bygger på ett ramverk baserat på innovations- och designprocesser där gymnasieungdomar, under sin sommarjobbspraktik, arbetar heltid med att ta fram koncept till företag och organisationer. Läs mer om projektet här.

Framtidsverkstad, Mälarenergi, Vad gör en ingenjör? teknik, tejejer
Årets Framtidsverkstad avslutades på Expectrum. Ungdomarna Fredrik Strömberg, Stina Åström och Norma Ghura gjorde en fantastisk presentation och Ulrika Holmgren, Empoyer Branding Specialist och Ann-Sofie Pfeiffer, Kommunikationsutvecklare se fram emot att arbeta vidare med koncepten tillsammans med Stina Åström i höst.

Under de tre veckorna som Framtidsverkstad pågick fick ungdomarna lära sig att arbeta metodiskt med idégenerering. Vi på Mälarenergi fick jobba med ungdomarna under fyra workshops.  I fredags var det dags för dem att presentera koncepten utifrån vad vi som företag skulle kunna genomföra inom ett, fem och tio år. Ett av deras förslag var att använda AR-linser (Augmented Reality).

I AR-linsen skulle våra ledningar för fjärrvärme, vatten, el och fiber vara genomskinliga. Man skulle kunna se vad som händer i ledningarna och också kunna påverka det. Ungdomarna menade att konceptet skulle få fler att få upp ögonen för vad man kan arbeta med inom infraservice. Spännande tycker vi! Till hösten träffar vi en av ungdomarna, Stina Åström, igen för att utveckla ett av koncepten vidare. Stina var en av två ungdomar som vann att under 80 timmar få arbeta vidare med sitt företag.

Fler tjejer för en mer jämställd arbetsplats

Mälarenergi arbetar på flera plan för att främja en mer jämställd energibransch. Ett lite mer långsiktigt mål är att fördelningen av antal kvinnliga och manliga chefer ska vara 40/60.

– I den här branschen är det ett stort kliv att komma dit. Det måste till förändringar i både branschen och samhället. Det tog Svenska Kraftnät tio år att öka andelen kvinnor från 25 till 36 procent. Självklart är det slutgiltiga målet en helt jämn fördelning – 50/50, säger Lina Öberg HR-chef på Mälarenergi.

– Det vi hör i samtalet med ungdomarna är att vi nog missar målgruppen i årskurs åtta och nio. Det är då ungdomarna ska söka till gymnasiet. Vårt fokus har snarare legat på gymnasiet och valet till högskolan men då har ju flera redan valt en inriktning, säger Camilla Hadarsson som är projektledare på Mälarenergi. Vi tar till oss allt de säger.

Studiebesök gav mersmak för tekniska yrken

– Mälarenergi är ganska anonymt. Man tar det för givet. El, vatten, allt sånt. Det ska bara fungera. Ni måste göra något coolt för att man ska se er, sa Norma Ghura som var en av ungdomarna i Framtidsverkstad.

För att ungdomarna skulle få en bild av vad Mälarenergi gör och för att för att det skulle få se hur vår arbetsplats ser ut fick de komma på ett två timmars studiebesök. Under de två timmarna hann vi besöka kontoret i Mälarhuset på Sjöhagsvägen, Kraftvärmeverket och Block 6 där ungdomarna fick se en del av hur det går till att göra värme och el av avfall, samt avloppsreningsverket.

– Jag tycker att det var jätteintressant att få höra hur Mälarenergi arbetar på avloppsreningsverket. Att ni har mikroorganismer som renar slammet. Ni borde berätta mer om era forskningsprojekt tillsammans med högskolan och att arbetet är så fritt och omväxlande, sa Stina Åström.

Mälarenergi, Block 6, Här energiåtervinner vi avfall och gör värme och el.
Mälarenergis kraftvärmeverk. Här energiåtervinner vi avfall och gör värme och el.

 

Vad gör en ingenjör? Teknik, Tejer, Energiåtervinning, Hållbarhet, Framtidsverkstad, Mälarenergi
En av ungdomarna Stina Åström, testade att köra gripklon i avfallsbunkern i Mälarenergis anläggning för energiåtervinning.

Vad gör en ingenjör?

Många av oss som arbetar på Mälarenergi är ingenjörer eller arbetar med teknik på olika sätt. Som ingenjör på Mälarenergi får du möjlighet att utveckla och arbeta med infraservice som gör vardagen smidig och framtiden hållbar för alla våra kunder i regionen. I filmen får ni träffa Tilda Nordin som är regleringenjör och Andreas Nilsson som är process- och utvecklingsingenjör.

Läs mer om vad en några av våra ingenjörer gör på dagarna: