Vad hände under HUB2021?

HUB2021

HUB2021 har gått av stapeln och det var en heldag med spännande föredrag och paneldiskussioner. Några av huvudämnena var kraftsystemen, elektrifiering, förutsättningar för en hållbar samhällsställning och framtidens kompetensförsörjning. Här nedan kan du läsa mer om vad som diskuterades under dagen. 

Framtidens robusta och tillförlitliga kraftsystem

Dagens första ämne var Framtidens robusta och tillförlitliga kraftsystem. Där inledde Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät, med att tala om det ökade elbehovet, ökningen om ansökningar av uttag i elnätet och havsbaserad vindkraft. Men att investera till havs kräver att vi även investerar på land. Svenska Kraftnät kommer därmed göra väldigt stora investeringar i kraftnätet de kommande tio åren, här kan du läsa mer om det.

Därefter klev Simon-Erik Ollus executive vice president på Fortum Generation och Niklas Gunnar vd på Mälarenergi in i samtalet. Simon-Erik pratade bland annat om hur elnätsbyggandet och energidebatten fungerar i Sverige vs. Finland och att bygga på spekulation och att jobba mer mellan nordiska länder. Även Niklas pratade om elnätet och hur prisskillnaderna mellan norr och söder inte kommer att accepteras av kunderna framöver.

Vad betyder elektrifieringen för svensk nyindustrialisering och industrins vitalisering?

Nästa ämne för dagen var Vad betyder elektrifieringen för svensk nyindustrialisering och industrins vitalisering. Här började Jan Larsson, vd Business Sweden att prata om att Sverige ligger i framkant när det kommer till elektrifiering och hållbarhetsinställning och att vi behöver fortsätta var det. Han refererade även till det nyligen avslutade klimatmötet Cop26 där han tyckte att det var tydligt att näringslivet nu ligger före politiken i hållbarhet men att det finns målkonflikter som behöver lösas för att kunna nå de globala målen. Även Aziz Dag, vd Westinghouse Sverige, Anna Svensson, Senior Vice President Grid & Power Quality Solutions, Hitachi Energy, Fredrik Owman, site manager Alstom och Christian Sandström, bitr. professor Handelshögskolan Jönköping deltog i diskussionen. De pratade bland annat om att politikerna bör fokusera på målen och inte så mycket om vägen dit. Även Finnslättens unika sammansättning av företag och möjligheterna till samarbeten inom Sverige diskuterades.

Panel på scenen under HUB2021

Som fortsättning på ämnet Vad betyder elektrifieringen för svensk nyindustrialisering och industrins vitalisering var det nu dags för Christian Levin Scania att prata. Han tyckte hårt på, precis som förgående panel att vi i Sverige behöver bli bättre på att samarbeta. Han pratade även om Scanias hållbarhetsarbete och att det är A och O för ett företag att vara hållbart idag. Även Dennis Helfridsson, landschef ABB Sverige och Giovanni Fili, vd Exeger deltog i samtalet och pratade om Finnslättens framtid, att konsumenterna styr marknaden och hur viktigt det är att samarbeta inom Sverige.

Hur skapar vi rätt förutsättningar för en fossilfri och hållbar samhällsomställning?

Nästa ämne var Hur skapar vi rätt förutsättningar för en fossilfri och hållbar samhällsomställning och där var Anna Borg VD på Vattenfall först ut som via länk. Hon pratade om hur Vattenfall jobbar med hållbarhet och presenterade flertalet hållbara samarbeten som Vattenfall är involverade i.

Diskussionen fortsatte med en panel bestående av Malin Strand, projektledare Fossilfritt Sverige, Emma Wiesner, ledamot (c) Europaparlamentet Bryssel och Åsa Pettersson, vd Energiföretagen. De fick alla skyltar med sant eller falskt för att svara på olika påståenden om hållbarhetsutvecklingen i Sverige.

Panel med gröna skyltar på HUB2021

Hur löser vid dagens kompetenspussel?

Dagen avslutades med ämnet Hur löser vi framtidens kompetenspussel där Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, Björn Nordén, vd Competence Sverige, Maria Samuelsson, HR-chef ABB Sverige, Jenny Lundberg, HR-chef Hitachi Energy och unga vuxna som ska välja väg i sin yrkeskarriär hördes från scenen. Det pratade om att generation z, med deras kilmatintresse är en katalysator som får fart på branschen. Kopplingen mellan ”jag vill göra klimatnytta” och ”jag ska bli ingenjör” är idag alldeles för stor. Att kopplingen inte är självklar kan vara en anledning till att få ungdomar idag blir ingenjörer, framförallt tjejer.

Vinnare i NRGY HUB Open Data Challange

Under dagen avgjordes även NRGY HUB Open Data Challange. NRGY HUB 2021 Open Data Challange är en tio dagar lång utmaning för företag och studenter. Vinnaren i företagsklassen vinner ett samarbetsprojekt med Mälarenergi värt 200 000kr och vinnaren i studentklassen vinner 15 000kr. Vinnare i företagsklassen var Flow Below och i studentklassen vann Vesteros.

Vinnare NRGY HUB Open Data Challange

Vill du läsa mer om HUB från tidigare år?

Här kan du läsa om HUB2019!