Vatten, kran är full av vatten…

Två flaskor kranvatten med citron- och limeskivor står på en brygga.

Robert Broberg sjunger i sin sång att stan är full av vatten, men även vår kran är full av gott och billigt dricksvatten. Det var länge sen vi kunde köpa ettöres godis, femöres kola och ringa i en telefonautomat för en 25-öring. Ingen räknar ören längre. Men när du vrider på vattenkranen kan du göra det. En liter dricksvatten från Mälarenergi kostar bara ett öre.

Går du till affären och köper en liter vatten på flaska får du överge örestaxan. Då handlar det om kronor – ganska många. Vatten på flaska är nära 1 000 gånger dyrare än kranvatten. Och vad får du för den merkostnaden? Ett antal minusvärden, faktiskt.

Därför bör du välja kranvatten

  • Flaskvatten från affären får du bära hem själv. Kranvattnet levereras utan någon insats från dig.
  • Transporten av flaskvatten ger upphov till stora mängder koldioxidutsläpp.
  • Du betalar för plastflaskorna som hemma snabbt växer till en hög som ska tillbaka till en pantstation eller till återbruket.
    Ur miljösynpunkt är vatten på flaska överhuvudtaget ingen bra idé. Världen svämmas över av plastflaskor.
  • Plastflaskor tillverkas oftast i processer med negativ miljöpåverkan.
  • Du kan lätt smaksätta kranvatten med exempelvis citron, apelsin, vattenmelon, jordgubbar, mynta eller citronmeliss. Naturliga råvaror i stället för konstgjorda smaktill­satser i flaskvatten. Vill du ha bubblor kan du investera i en kolsyremaskin. Kostnaden tjänar du snabbt in med tanke på den jättestora prisskillnaden mellan kranvatten och flaskvatten.

Vårt dricksvatten kommer från Mälaren

Mälaren är dricksvattentäkt för mer än två miljoner människor i Mellansverige. Mälarenergi pumpar in Mälarens råvatten i Hässlö vattenverk, där det renas i flera steg. Därfter passerar det sandfilter och infiltrationsdammar vid Hässlö vattenverk och Fågelbacken för att sakta sjunka genom Badelundaåsen och så småningom pumpas ut i ledningsnätet. Innan det sker desinficeras och PH-justeras det. Varje dygn pumpas 40 000 liter ut.

Svealands godaste kranvatten

2015 utsågs Mälarenergis vatten till Svealands godaste i Kranvattentävlingen som Svenskt Vatten arrangerat fyra gånger sedan 1997. Enligt juryn är vattnet klingande klart, med svalkande och frasig känsla. I hela landet kom Mälarenergi på andra plats efter Bromölla.

Lyxigt att dricka direkt ur kranen

Kranvatten med hög kvalitet som dricksvatten är en lyx. På många håll i världen är vattenbristen stor och orsakar konflikter, sjukdomar och svårigheter att odla. Grödor, djur och människor dör både av vattenbrist och smutsigt vatten. Enligt organisationen Water Aid saknar över 650 miljoner männis­kor i världen tillgång till rent vatten.