Invigning av AA Logistiks eldrivna lastbil

Energiminister Khashayar Farmanbar inviger AA Logistiks helt eldrivna lastbil

I onsdags invigdes AA Logistiks helt eldrivna lastbil av energiminister Khashayar Farmanbar. Den eldrivna lastbilen är en del av ”Vision Finnslätten” och visar vägen framåt för områdets utveckling. Arbetet med den eldrivna lastbilen är ett samarbete mellan AA Logistik, ABB och Mälarenergi.

Invigning med energiministern

Invigningen arrangerades av AA Logistik vid deras anläggning på Finnslätten. Under invigningen hölls tal av AA Logistiks VD Åsa Granlund, ABBs Eva Kvist Östgren, chef för ABB:s e-mobilityverksamhet i Sverige och Niklas Gunnar VD Mälarenergi, som alla är samarbetspartners i arbetet med den eldrivna lastbilen. Även energiminister Khashayar Farmanbar var på plats och talade. Han fick även den stora äran att inviga genom att koppla in laddaren i lastbilen.

Eldriven lastbil minskar utsläppen med 80 procent

Den eldrivna lastbilen beräknas varje år rulla 1000 mil och möjliggör en minskning av koldioxidutsläppen med hela 89 procent. Till år 2030 ska hela deras fordonsflotta med 15 tunga lastbilar elektrifieras.

”Vår målbild är att bli Finnslättens logistikhubb. Vi ska ta emot transporter som går på fossila bränslen och lasta om på elfordon innan godset går ut till slutkunderna på Finnslätten, och så småningom till hela Västerås. När Finnslätten växer fram som en ny stadsdel vill man begränsa antalet tunga fordon som kör här och vi kan bidra till en renare och tystare närmiljö”, säger Åsa Granlund, vd på AA Logistik.

Mälarenergi installerar och underhåller laddaren

Mälarenergis del i samarbetet är att installera och underhålla laddaren.

”Vi har en komplett lösning för laddinfrastruktur som är anpassad efter AA Logistiks verksamhet. Det gör det möjligt för dem att ställa om sin fordonsflotta utan att tappa fokus på sin kärnverksamhet”, säger Niklas Gunnar, vd på Mälarenergi.

Läs pressmeddelandet om samarbetet här!

Här kan du höra och se energiministern och vd Niklas Gunnar om den eldrivna lastbilen!

Här kan du läsa om hur vi laddar batterier med batterier på Rocklunda!