Så gör vi Svealands godaste dricksvatten

Så gör Mälarenergi Svealands godaste dricksvatten

I Västerås gör vi Svealands godaste dricksvatten.  Vi tar vårt vatten från Mälaren och därför har vi också god tillgång till vatten. På Hässlö vattenverk producerar vi varje timme motsvarande 6000 badkar med rent dricksvatten. Efter cirka tre veckor är det redo att pumpas hem till alla våra kunder.

I Västerås har vi god tillgågn på dricksvatten.
Ann-Charlotte Duvkär är chef för Mälarenergis affärsområde Vatten.

I den samhällskris vi befinner oss i just nu gör vi på Mälarenergi allt vi kan för att leverera vatten, el, fjärrvärme och fiber – dygnet runt.

– Det finns ingen risk för brist på dricksvatten i Västerås. Vi har god tillgång på vatten och de kemikalier som behövs för reningen. Mälarenergi vidtog åtgärder redan för flera veckor sedan, som innebär att vi har fyllt vår vattentäkt i Badelundaåsen med vatten och säkrat upp tillgången på alla kemikalier som behövs både för dricksvattenproduktionen och för avloppsreningen.

Mälarenergi gör Svealands godaste dricksvatten

“Klingande klart, ett vatten med svalkande och frasig känsla.” Så sa juryn när Mälarenergis vatten fick utmärkelsen Svealands godaste kranvatten när riksfinalen i Kranvattentävlingen avgjordes. Mälarenergis vattenverk är en del i ett kretslopp, där vatten från Mälaren renas och kontrolleras innan det skickas hem till din kran. Vattnet du häller upp i ditt dricksglas har inte sett ljus på länge. För ungefär tre veckor sedan glittrade det i solen i Mälarfjärden. Sedan kom det till Hässlö vattenverk, sipprade genom Badelundaåsen och pumpades genom ledningsnät i underjorden för att så slutligen hamna i din kran. Det är i Badelundaåsen som vattnet får sin goda smak och viktiga mineraler.

Lars Österberg är drifttekniker på Hässlö vattenverk och därmed en av dem som ser till att vi har så bra och gott vatten i Västerås..

Det är mineralerna som gör det lilla extra

Redan under medeltiden reste människor till Badelundaåsen för att dricka vattnet ur Jungfrukällan nedanför Badelunda kyrka. Enligt historien blev de som drack ur källan friska från sjukdomar. Åsen bildades under istiden genom att smältvatten forsade under isen och drog med sig stenar, grus och sand. Stenar, grus och sand som nu berikar vårt dricksvatten med livsviktiga mineraler och som gör att det smakar gott.

Så producerar vi dricksvattnet steg för steg

I våra vattenverk vid Hässlö och Fågelbacken produceras huvuddelen av dricksvattnet för Västerås kommun.

 

I Västerås har vi god tillgågn på dricksvatten.
Så producerar Mälarenergi dricksvatten – steg för steg.

 

A. Vattnet som ska renas till dricksvatten når Hässlö vattenverk genom ett råattenintag mellan Björnön och Östra holmen. Ett par finmaskiga silar plockar bort grövre skräp som följer med in från Mälaren.

B. Sedan är det dags att ta itu med mer finfördelade oren heter. Det sker genom en kemisk reningsprocess i så kallade flock­ningsbassänger och vidare i sedimenterings­bassänger.

C. Nästa steg inne i vattenverket är bas­sänger med sandfilter, där de partiklar ­som inte försvunnit tidigare i processen filtreras bort. Mellan sex och åtta timmar flyter vattnet sakta genom de olika bassängerna.

D. I infiltrationsdammarna utanför vatten­verket och vid Fågelbacken sjunker det hitpumpade vattnet sakta ner genom Badelundaåsen. I den naturliga rullstensåsen får vattnet smak av naturliga mineraler och en bättre och jämnare temperatur.

E. När vattnet efter ett par veckor pumpas upp igen ur åsen är det helt rent. Men som en extra säkerhetsåtgärd desinficeras vattnet med hjälp av UV-ljus och klor. Vattnet pH-justeras även genom att det tillsätts en liten mängd kalk.

F. I vattenverkets laboratorium kontrolleras vattnets klarhalt, om det innehåller alu­miniumrester och hur grumligt det är. Vatten­prover tas längs hela processen varje dag.

G. Högtryckspumpar ser till att det renade vattnet transporteras ut i det 72,5 mil långa ledningsnätet, så att du kan njuta av välsmakande kranvatten med jämn och hög kvalitet.

Vi bryr oss om dig!

En liter dricksvatten kostar bara drygt ett öre! Vatten på flaska är nära 1 000 gånger dyrare än kranvatten. Här kommer några bra argument för att välja dricksvatten från kranen istället för att köpa det i butik på flaska:

  1. Flaskvatten från affären får du bära hem själv.
  2. Transporten av flaskvatten ger upphov till stora mängder koldioxidutsläpp.
  3. Du betalar för plastflaskorna som hemma snabbt växer till en hög som ska tillbaka till en pantstation eller till återbruket.
  4. Ur miljösynpunkt är vatten på flaska överhuvudtaget ingen bra idé. Världen svämmas över av plastflaskor.
  5. Du kan lätt smaksätta kranvatten med exempelvis citron, apelsin, vattenmelon, jordgubbar, mynta eller citronmeliss. Naturliga råvaror i stället för konstgjorda smaktill­satser i flaskvatten. Vill du ha bubblor kan du investera i en kolsyremaskin. Kostnaden tjänar du snabbt in med tanke på den jättestora prisskillnaden mellan kranvatten och flaskvatten.
Två flaskor kranvatten med citron- och limeskivor står på en brygga.
Det är enkelt att smaksätta dricksvatten från kranen med till exempel citron- eller gurkskivor.

 


I inlägget nedan får du veta mer om Mälarenergis avloppsreningsverk.

Vi bryr oss om Mälaren