Vi bryr oss om Mälaren

Anna Lindkvist, avdelningschef Mälarenergi

Vi bryr oss om Mälaren. Avloppsreningsverksamheten gör en stor skillnad för Mälaren men märks oftast inte för de boende i Västerås med omnejd. Det stora Kungsängsverket ligger mitt i Västerås, granne med Mälarenergis nya lokaler i Navet, utan att göra väsen av sig. Precis som det ska vara. Men avloppsreningen gör en enorm skillnad både för de boende och för Mälaren.

– Avloppsreningen, där vi avlägsnar bakterier och näringsämnen, gör att 2 miljoner människor kan använda Mälaren som vattentäkt men gör också att vi kan bada i Mälaren, förklarar Anna Lindkvist, avdelningschef för Mälarenergis fyra avloppsverk.

– Vi ser till att varken papper eller annat skräp som spolas ned i toaletten hamnar i Mälaren. Därför skulle det på en gång märkas för människor om vi inte fanns, säger Anna.

Vi bryr oss om Mälaren

Vi bryr oss om Mälaren. Du kan hjälpa oss att hålla Mälaren ren. Ett sätt att hjälpa till är att du inte tvättar bilen hemma på gatan under den stora biltvättarhelgen den 25-26 april. Tvätta istället bilen på en biltvätt. Om du tvättar din bil hemma på gatan rinner olja och giftiga ämnen rakt ut i Mälaren.

Under biltvättarhelgen får du dessutom rabatt, när du väljer att tvätta bilen på ett antal olika biltvättar. För att vi bryr oss både om dig och om Mälaren.

Varje år tvättas ungefär 20 miljoner bilar direkt på gatan, istället för i en biltvätt. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller som kadmium och bly samt asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Dessa ämnen är skadliga för miljön, och dessutom svåra för naturen att bryta ner. Hjälp oss att se till att de inte hamnar i Mälaren.

Du kan också hjälpa oss och Mälaren är genom att inte fulspola ned saker i toaletten. Spola aldrig ned damm, snus, färg, läkemedel eller fimpar. De gör stor skada i naturen.

Avloppsrening – viktigt för hållbarhet

Mälarenergi har, förutom Kungsängsverket, tre mindre avloppsreningsverk som ligger på Nyckelön i Kvicksund, i Skultuna och i Munga. Totalt jobbar 15 personer inom Vatten – Avlopp, där Anna är chef. Reningsprocessen på avloppsreningsverken tar ungefär 8 timmar. Mälarenergi uppfyller mer än väl utsläppsvillkoren och bidrar till en ökad hållbarhet i samhället.

– Det roligaste med mitt jobb är att jag känner att jag verkligen kan göra skillnad i hållbarhetsfrågan tillsammans med mina medarbetare. Vi har samma engagemang. Vi arbetar för att se till att vi både renar vattnet med så lite tillsatser som möjligt och förbrukar så lite energi som möjligt under processen, förklarar Anna.

 

 

 

1 kommentar

Kommentarer är stängda.