Storsatsning på laddplatser hos BRF Påskliljan

BRF Påskliljan installerar laddplatser för elbilar

BRF Påskliljan gör en storsatsning på laddplatser och på att skapa en långsiktig hållbarhet för miljön. Bostadsrättsföreningen ligger på Önsta Gryta i Västerås och består av 74 radhus med garage. Just nu installerar föreningen laddplatser för elbilar till samtliga garage. Jan Hammer är ordförande för föreningen och tycker att satsningen är självklar.

– Vi i föreningen tycker det är viktigt att ta ett ansvar för framtiden. Laddningsbara bilar ökar i rasande fart. Vi har ett ansvar i att ge våra boende en chans att kunna vara miljömedvetna och välja en elbil som sin nästa bil, säger Jan Hammer.

BRF Påskliljan ligger på Södra Gryta
BRF Påskliljan ligger på Södra Gryta i Västerås

Storsatsning på laddplatser från Mälarenergi

BRF Påskliljan har valt en laddplatslösning från Mälarenergi, där laddningen debiteras via en lösning från Opigo. En lösning som innebär att varje användare bara betalar för sin egen elanvändning. Det gör att du som boende inte debiteras om du inte använder elen för att ladda din elbil eller hybridbil. Det gör också att alla parkeringsplatser går lika bra att använda oavsett vilken typ av bil du har.

– Det är en enkel lösning som är fördelaktig för hela föreningen. Avläsning och debitering görs automatiskt med hjälp av vår samarbetspartner Opigo. Kostnaderna för laddplatserna fördelas endast på dem som använder sig av elbilsladdningen, berättar Anders Eriksson på Mälarenergi, som arbetar med laddplatser för såväl bostadsrättsföreningar som samfälligheter.

Möjlighet att få bidrag från Naturvårdsverket

En bostadsrättsförening eller samfällighet, som installerar laddplatser för elbil eller hybridbil, kan få upp till 50% i bidrag från Naturvårdsverket. Det gör att det är förmånligt för föreningarna att satsa på elbilsladdning. Ofta väljer en förening dock att bara installera laddplatser på ett begränsat antal parkeringsplatser. Men BRF Påskliljan har dock valt att ge alla boende en laddplats.

– Vi ser att nyregistringen av laddbilar ökar med rasande fart. Vi vet att alla våra boende inte har elbilar idag men vi vet också att det blir allt vanligare. Allt fler nya bilmodeller finns som laddningsbara alternativ. Kostnaden för laddbilar minskar och nu börjar det även komma ut elbilar och hybridbilar på andrahandsmarknaden. Det gör att vi räknar med att hälften av våra boende kommer att ha laddningsbara bilar inom fem år. Då vill vi kunna möta det behovet, säger Jan Hammer.

Mälarenergi har under sommaren dragit fram mer kapacitet till garagen. Därefter installeras nu laddplatserna i samarbete med Elektrikern och kommer att stå klara innan hösten kommer.

– Det känns naturligtvis väldigt roligt att få arbeta tillsammans med BRF Påskliljan kring att skapa en hållbar laddlösning för alla boende. Det innebär att alla boende i föreningen som funderar kring att skaffa elbil i framtiden kan göra det, säger Anders Eriksson.

Laddskola för bostadsrättsföreningar och samfälligheter

Många samfälligheter och bostadsrättsföreningar har många frågor och funderingar kring just laddning av elbilar och hybridbilar. Därför genomförde Mälarenergi hösten 2019 en laddskola för bostadsrättsföreningar och samfälligheter. På grund av Coronapandemin så kunde vi inte genomföra laddskolan under våren 2020, men om läget tillåter så kommer laddskolan att återupptas i höst.