Laddregion Mälardalen skapar ny infrastruktur för elbilar

Laddregion Mälardalen är ett projekt där Mälarenergi tillsammans med samarbetspartners ska etablera hundratals laddplatser för elbilar i Mälardalsregionen fram till och med 2019. Redan i höst kommer det att finnas laddstationer på Erikslund, Rocklunda och Kopparlunden i Västerås, samt vid Big Inn i Köping.

Elbilar – det nya transportmedlet

– Det är oerhört viktigt att få till en fungerande infrastruktur för laddning av elbilar. Det möjliggör att elbilen kan bli det framtida transportmedlet, säger Nicklas Hällman som är projektledare för Laddregion Mälardalen hos Mälarenergi. Alla biltillverkare går mot att bygga elbilar idag och 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. För att det ska fungera krävs ett utbyggt nät som erbjuder möjligheter till laddning av elfordon och det kan vi ordna, berättar Nicklas. I dagsläget samarbetar Mälarenergi med ABB som levererar snabbladdare och tillhörande utrustning.

På sikt blir det möjligt att teckna abonnemang

En laddstation kommer att bestå av flera laddplatser med möjlighet till både snabb- och semisnabb laddning. De flesta stationer kommer att placeras i anslutning till parkeringsplatser vid köpcentra och andra välbesökta anläggningar. En snabbladdning tar ca 20 minuter och en semiladdning ca en timme.

– På sikt kommer kunder att kunna teckna ett månadsabonnemang, vilket innebär en engångskostnad med fri laddning upp till ett visst antal mil. För de som abonnerar på tjänsten kommer vi att erbjuda förmåner som elbilsinfo och relaterade tjänster via webben, avslutar Nicklas.

De nya laddstolparna.
Så här kommer de nya laddstolparna att se ut.

Mälarenergi driver många spännande projekt just nu och Laddregion Mälardalen är ett av dem. Infrastruktur för laddning av elbilar är en naturlig del av framtidens samhälle. Att infrastrukturen är på plats stärker hela regionens attraktionskraft.

 

1 kommentar

Kommentarer är stängda.