Efter några veckors ledighet från sommarjobbet på Mälarenergis kommunikationsavdelning väntade en ny utmaning, som drifttekniker på Kraftvärmeverket. Jag har läst om förbränningsteknik under första året på min ingenjörsutbildning men inte sett hur arbetet fungerar i praktiken. Jag är spänd men också nyfiken.
Cecilia Kellander läser på Energiingenjörsprogrammet på Mälardalens Högskola och tog chansen att prova två olika jobb på Mälarenergi under sommarlovet.
Sommarjobbet ger mig nya erfarenheter och insikter
När jag sätter mig på cykeln och rullar iväg mot min första dag på sommarjobbet som drifttekniker funderar jag över vad jag kommer att möta och hur jobbet kommer att vara. Samhället är så automatiserat idag så jag föreställer mig att driften på Mälarenergi också är det och att det mesta kan styras från kontrollrummet. När jag går in genom dörrarna vet jag inte vad som väntar.

Jag blir ganska snabbt varse att jobbet som drifttekniker kan vara både tyngre och mer utmanande än jag föreställt mig, men också spännande och imponerande. Under min första vecka ska en av Kraftvärmeverkets pannor tas ur drift och en annan startas upp och då är det mer jobb att göra än vanligt. Visst är många processer automatiserade och mycket kan visserligen styras från skärmarna i kontrollrummet, men anläggningen är stor och kräver också en del handpåläggning.
”Efter första nattpasset
står min stegräknare på 14 277 steg
och 35 våningar.”
Första kvällen är jag genomblöt av svett. Det är varmt i pannhuset. Det är egentligen inte så konstigt eftersom det är 800 grader varmt innanför pannväggarnas isolering. Det var inget jag hade reflekterat över tidigare. Ute i anläggningen tar vi hissen upp till översta våningen, pannans topp. Där kontrollerar vi att allt fungerar som det ska, tittar efter läckage, lyssnar efter missljud från maskiner, fläktar och ventiler, läser av mätare och dokumenterar. Vi går ner för trappan och upp för nästa, runt pannan och upp för en till liten trappa. Ner igen, vrider på några ventiler, lyssnar, och så upp för trappan igen. Efter första nattpasset står min stegräknare på 14 277 steg och 35 våningar. Jag är trött i benen och det ska bli skönt att sova.
Allt ska snurra och gå – dygnet runt

Jag förstår snart att jobbet handlar om att förebygga och att lösa problem för att driften av pannorna och allt som hör till ska snurra och gå dygnet runt, året om. Ofta är det fysiska arbetsuppgifter som ska utföras, muttrar som ska lossas, ventiler som ska öppnas eller stängas, salt som ska fyllas på osv. Men om man lyfter blicken handlar arbetet om så mycket mer än så. Mälarenergis anläggning försörjer 98% av Västerås tätort med fjärrvärme och producerar också en del el. De som jobbar här ser dessutom till att våra sopor inte hamnar på miljöskadliga soptippar utan tas om hand på ett bättre sätt och kommer till nytta genom att bli värme och el.
Alla är viktiga kuggar i samhällshjulet
Att alltid ha tillgång till värme och el är självklart för oss i Sverige. Jag slås av en väldig tacksamhet. En tacksamhet för alla de som vänder på dygnet flera gånger i månaden för att jag ska sova varmt om nätterna och för alla dem som byggt upp det komplexa system som vi tar för givet idag. De är viktiga kuggar i samhällshjulet.
I slutändan handlar det om att samhället ska fungera så som vi är vana vid och som vi förväntar oss. Men det handlar också om att skapa förutsättningar för en hållbar framtid genom att elda med bränslen fria från kol och olja och att kontrollera och minimera utsläpp av miljöskadliga ämnen.
Sista dagarna på jobbet är lugnare än de första. Vi har tid att diskutera, resonera och reflektera. Jag summerar mina veckor i rollen som drifttekniker som lärorika, utvecklande, dammiga, stundtals intensiva men också fyllda med skratt. Jag har fått med mig nya erfarenheter och en insikt om att det ofta är de där jobben som inte alltid syns som vår välfärd vilar på.
Är du också student?
Cecilia Kjellander har sommarjobbat på Mälarenergi. Hon är studerar på Energiingenjörsprogrammet med inriktning värmeteknik på Mälardalens Högskola. Om du också är ingenjörsstudent och intresserad av att sommarjobba på Mälarenergi kan du ansöka under Sommarjobb på Mälarenergi. Du måste vara ute i god tid – sommarjobben läggs ut i februari varje år.
Läs också Cecilias krönika om miljöhot, energiåtervinning och framtidstro
[…] Krönika: Ett sommarjobb som drifttekniker på Kraftvärmeverket […]